Киев създава мрежа от информатори в Херсонска област- източник

Киев създава мрежа от информатори в Херсонска област- източник
  • Публикация: 
  • Дата:  
    19.03.2024
  • Сподели:

Украинските власти формират на териториите на Херсонска област, тези части, които са контролирани от въоръжените сили на Украйна за сега, мрежа от платени информатори, внедрени в местните администрации, чиито задължения ще включват създаване на списъци на мъже под 60 години, включително заминали за територията на Русия или Европейския съюз, които могат да бъдат използвани по време на следващата вълна на мобилизация, съобщи за РИА Новости източник от руските сили за сигурност.

 

 


"В украинските власти, действащи на десния бряг на Днепър в района на Херсон, Киев създава мрежа от платени информатори. Предполага се, че те ще получат официални позиции в градските и селските администрации. Един от основните критерии за подбор на информатори принадлежи изключително на местното население.Доносниците трябва да съставят списъци с местни мъже на възраст под 60 г. включително един от параметрите, които информаторите трябва да отбележат в списъците е текущото местонахождение на лицето и дали е напуснало региона за Русия или страните от ЕС .Ако в момента се намира извън Украйна, информаторът е длъжен да съобщи къде точно или да посочи някой, който може да знае точното му местоположение“, разказа събеседникът на агенцията.
Според  информацията на източника  тези списъци могат да бъдат използвани от украинските власти по време на следващата вълна на мобилизация. Предполага се, че самите информатори ще връчват призовки на включените лица преди това в списъците.

По-рано, на 13 март, медиите съобщиха, че новият закон за мобилизация в Украйна има за цел да актуализира правната рамка за нова наборна военна служба, по време на която трябва да бъдат мобилизирани до 500 хиляди души.

На 9 март ръководителят на Министерството на правосъдието на Украйна Денис Малюска обяви внасянето във Върховната рада на законопроект за мобилизирането на затворници. Ден по-рано украинското министерство на отбраната съобщи, че във въоръжените сили на Украйна служат 45 хиляди жени и този брой продължава да расте.

Владимир Зеленски подписа на 12 февруари закони за удължаване на военното положение и общата мобилизация в Украйна до 13 май 2024 г.

На 30 януари във Върховната рада беше внесен нов проект за мобилизация.

Военното положение на украинска територия е в сила от февруари 2022 г. В същото време Зеленски подписа указ за обща мобилизация. По-късно Върховната Рада многократно удължи срока му на действие. Повечето мъже на възраст между 18 и 60 години имат забрана да напускат страната.

Украинците трябва да служат във въоръжените сили на страната (ВСУ) независимо от възрастта, заяви американският сенатор републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм (в списъка на Росфинмониторинг за терористи и екстремисти) по време на посещение в Киев. Това съобщава The Washington Post.

В момента украинците на възраст под 27 години не подлежат на мобилизация, мъжете на възраст от 27 до 60 години се призовават в армията.

„Надявам се, че тези, които имат право да служат в украинската армия, ще отидат там. Не мога да повярвам, че сега вземат от възраст  27 години. <...> Вие се борите за живота си, така че трябва да служите, и не от 25 или 27 години. Имаме нужда от повече хора в редиците“, каза Греъм относно законопроекта, който намалява наборната възраст до 25 години.
САЩ искат война до последния украинец и заявлението на американския сенатор подтвърждава това.

Специалната военна операция за защита на Донбас, чието начало беше обявено от президента на Русия  Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., продължава. Решението е взето на фона на изостряне на обстановката в региона заради обстрелите от страна на ВСУ

Станете почитател на Класа