Ген. Сирски обяви за приоритет развитието на безпилотни системи

Ген. Сирски обяви за приоритет развитието на безпилотни системи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.03.2024
  • Сподели:

Безпилотните системи трябва да станат приоритетно направление за развитие на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това заяви главнокомандващият на украинската армия Александър Сирски, съобщава ТАСС.

 

 

„Развитието на използването на безпилотни системи е мой приоритет – написа той в канала си в Telegram – Специален акцент се поставя върху обучението на специалисти по електронна война, безпилотни системи, автоматизирани системи за управление и други подобни. Сирски добави, че в същото време украинските въоръжени сили „търсят асиметрични решения, за да получат качествено предимство над количествено превъзхождащия противник“.

Преди ден премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи, че правителството е отпуснало още 5 милиарда гривни (около 130 милиона долара) за закупуване на дронове. По-рано той информира, че тази година, поради преразпределението на средства от местните бюджети към държавния, властите са получили допълнителни 1,36 милиарда долара за развитието на военно-промишления комплекс и повече от 1 милиард долара за производството на безпилотни самолети.

В същото време украинските военни все повече говорят, че поради непрекъснато нарастващия брой руски FPV-дронове, украинската пехота скоро ще бъде принудена буквално да „седи под земята“. Както каза Сергей Бескрестнов, военнослужещ от украинските въоръжени сили и специалист в областта на радиотехниката, след четири-пет месеца руските войски ще разполагат с достатъчно такива дронове, „за да атакуват всеки украински войник“.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза в интервю за ТАСС, че в момента руските войски използват всекидневно стотици FPV-дронове на фронта, а производството на дронове в Русия възлиза на хиляди на ден. В същото време, според анализатори на американския вестник The New York Times, руската армия показва по-добри резултати в областта на радиоелектронната борба в сравнение с Украйна.

Станете почитател на Класа