Бундестагът отхвърли резолюцията за доставка на ракети "Таурус" на Украйна

Бундестагът отхвърли резолюцията за доставка на ракети "Таурус" на Украйна
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.03.2024
  • Сподели:

Мнозинството от депутатите в Бундестага гласуваха против поредната резолюция на блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз за изпращане на ракети "Таурус" на Украйна, съобщава ТАСС.

 

 

За препоръката на комисията по външна политика за отхвърляне на резолюцията гласуваха 495 депутати от 690 присъстващи, 190 бяха против, а петима се въздържаха.

Германският канцлер Олаф Шолц преди това многократно отхвърли възможността за изпращане на ракети "Таурус". Според него ефективното използване на такива ракети изисква участието на германски войски и това е границата, която той не иска да премине. ХДС/ХСС упрекна канцлера, че „казва лъжи“ и „си играе със страховете на германците“. Повечето от изказалите се по време на днешните дискусии депутати заеха страната на Шолц. Думи на одобрение дойдоха както от Лявата партия, така и от дясната "Алтернатива за Германия".

Социалдемократическата партия на Германия, на която е член Шолц, заяви, че канцлерът „гарантира националната сигурност и в същото време подкрепата за Украйна и не заслужава обиди“ от опозицията. „Моля, приемете това за даденост и не вярвайте на онези, които ходят в токшоута и казват, че знаят по-добре от другите“, каза ръководителят на парламентарната фракция на ГСДП Ролф Мютцених.

Станете почитател на Класа