ЕК взима на ръчно управление контрола върху европейските медии, включително социалните мрежи

ЕК взима на ръчно управление контрола върху европейските медии, включително социалните мрежи
  • Публикация: 
  • Дата:  
    14.03.2024
  • Сподели:

ЕП одобри медиен закон, който затяга контрола върху медийното пространство в ЕС

 

 

Евродепутатите одобриха с огромно мнозинство противоречив закон за свободата на медиите, който дава допълнителни правомощия на Европейската комисия. Гласуването беше излъчено на уебсайта на ЕП. Документът предвижда създаването на общоевропейски контролен орган - Медиен комитет, чиято задача е да следи за прилагането на общоевропейските правила в ЕС.

Новият закон бе приет с 464 гласа „за“, 92 гласа „против“ и 65 гласа „въздържал се“ и формално предвижда държавите членки да бъдат задължени да защитават независимостта на медиите, а всички форми на намеса в редакционните решения се забраняват.

Евродепутатите включиха и механизъм за предотвратяване на произволното ограничаване или изтриване на независимо медийно съдържание от големи онлайн платформи като Facebook, X (бивш Twitter) или Instagram. Платформите първо ще трябва да разграничават независимите медии от източници, които не са независими.

Френският евродепутат от опозицията Катрин Гризе смята, че новият Медиен комитет ще бъде под влиянието на ЕК и може да узурпира правомощията на националните органи за надзор на медийното пространство.

"Благодарение на този текст ще предоставим на комисията, която се контролира от Европейската комисия, контрол над всички регулатори и в крайна сметка има риск тя да се превърне в "министерство на истината"," каза тя при обсъждането на закона преди гласуването.

Според парламентаристката плурализмът и свободата на мненията са чужди на съвременната брюкселска бюрокрация, за което свидетелства и отношението към опозицията в Европейския парламент.

Новите правила също така задължават медиите да бъдат прозрачни, да разкриват собствениците си и източниците на средства, независимо дали става въпрос за реклама или държавни субсидии. Това включва и финансиране от държави извън ЕС. Обществеността ще има право да знае кой контролира медиите и какви интереси могат да влияят на отразяването на събитията. Всички медии за новини и актуални предавания, независимо от техния размер, ще трябва да публикуват информация за своите собственици в национална база данни, включително ако те са пряко или косвено собственост на държавата.

Освен това органите на държавите членки ще бъдат задължени да докладват на Европейската комисия за разходите за реклама в медиите и в интернет платформите. Що се отнася до държавните медии, законът изисква от тях да осигурят плурализъм на мненията и безпристрастно отразяване "в съответствие с обществената им мисия".

От своя страна държавите от ЕС трябва да осигурят стабилно финансиране, редакционна независимост, прозрачност и недискриминация при назначаването на ръководството им.

Общите европейски правила изрично забраняват използването на шпионско оборудване срещу медийни работници, но има уговорка: използването му е разрешено под съдебен контрол, ако се отнася до "национални интереси" или сериозни престъпления. Европейските журналисти неведнъж са се сблъсквали със следене от шпионски софтуер като Pegasus заради професионалната си дейност.

 

 

 

 

Източници: Риа Новости, europarl.europa.eu ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа