Захарова: Финансирани от Запада НПО дестабилизират ситуацията в постсъветските страни

Захарова: Финансирани от Запада НПО дестабилизират ситуацията в постсъветските страни
  • Публикация: 
  • Дата:  
    29.02.2024
  • Сподели:

Финансирани от Запада неправителствени организации (НПО) дестабилизират ситуацията в постсъветските държави и създават „пояс на нестабилност“ около Русия. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в реч на втория конгрес на Международното движение на русофилите, съобщава ТАСС.

 

 

"Всяка година Западът изпраща милиарди долари и евро за финансиране на дейностите на неправителствени организации и медии в Русия и други постсъветски държави. През 2020 г. в ОНД повече от 2000 души са извършвали дейности по договор от тези държави, използвайки тези средства. Неправителствени организации и медии. Разбирате ли какъв дневен ред прокарваха там? - каза Захарова. „Очевидната последица от тази така наречена работа е неизбежната дестабилизация на социално-политическата и икономическа ситуация в тези страни, създаването на така наречения пояс на нестабилност около Русия".

Захарова отбеляза, че подобни усилия са насочени към „дискредитиране на неудобни режими, неудобни органи на властта, политически сили на държави, които провеждат самостоятелна вътрешна и външна политика,  насърчават собствените политически и морални ценности, без да отчитат нивото на развитие на политическите институции , културни и религиозни традиции и ценности на посочените държави." "Съществуват много факти за финансова подкрепа на различни екстремистки, политически и религиозни организации", добави Захарова.

Станете почитател на Класа