ISW: До дни Путин може да анексира гореща част от Молдова КАРТА

ISW: До дни Путин може да анексира гореща част от Молдова КАРТА
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.02.2024
  • Сподели:

В Приднестровския регион на Молдова, който е под контрола на проруски сепаратисти, представители на властите могат да организират референдум за присъединяването на т. нар. Приднестровската молдовска република (ПМР) към Русия на 28 февруари.

 

 

Това пишат анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Експерти предупреждават, че това вероятно ще бъде обявено на наскоро обявения "Конгрес на депутатите на Приднестровието“ за тази дата в контролирания от Кремъл регион, където сега живеят около 470 хиляди души.

"Причината за подобно нещо би била предполагаемата необходимост да се защитят руски граждани и "сънародници“ в Приднестровието от заплахи от страна на Молдова или НАТО, или и двете“, се казва в публикацията.

Отбелязва се, че руският президент Владимир Путин може да обяви анексирането на Приднестровието по време на планираното си обръщение към руското Федерално събрание на 29 февруари, въпреки че това изглежда малко вероятно, добавят анализатори.

"Най-вероятно Путин ще приветства всякакви действия на Конгреса на депутатите от Приднестровието и ще изрази своите коментари относно ситуацията“, се казва в доклада.

ISW предлага подходяща оценка на ситуацията като предупреждение за "сериозно събитие с несигурна вероятност“.

"Представители на молдовското правителство казват, че към 22 февруари ситуацията в Молдова едва ли ще се влоши“, добавиха експертите.

Изданието също така отбелязва, че Кремъл смята за неприемлив кандидатския статут на Молдова в ЕС, както смята за неприемливо Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС през 2014 г.

"Кремъл се стреми да използва Приднестровието като контролирано от Русия прокси, което може да използва, наред с други неща, за да попречи на процеса на присъединяване на Молдова към ЕС. Кремъл исторически доминира геополитическата ориентация на Молдова поради проруски политически прокси в правителството на Молдова“, пишат анализаторите.

Освен това Кремъл може също да се стреми да използва Приднестровието като "място, от което може да провежда операции за хибридна война срещу Молдова, Украйна и НАТО“.

"В крайна сметка може да се опита да дестабилизира Молдова с помощта на Приднестровието, за да създаде криза на югоизточния фланг на НАТО. Тези цели са взаимно съвместими", се отбелязва в доклада.

 

 

 

Станете почитател на Класа