Предсмъртно писмо на известен руски блогър разкри истината за Авдеевка

Предсмъртно писмо на известен руски блогър разкри истината за Авдеевка
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.02.2024
  • Сподели:

Известният независим руски военен блогър Андрей Морозов се е самоубил на 21 февруари, след като е отказал да изпълни заповедта на руското военно командване да изтрие съобщенията за големия брой руски жертви в района на Авдeeвка.

 

 

 

Това припомня Институтът за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

Морозов (известен и с псевдонима Бойцовски Кот Мурз) е бил сержант в руската 4-та отделна мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на Луганската народна република [ЛНР]) и заклет критик на руското военно командване и Министерството на отбраната (МО).

Морозов публикува пространно предсмъртно писмо, в което заявява, че неназован руски полковник му е наредил на 20 февруари да премахне дописката си от 19 февруари, в която се твърди, че 16 000 руски военнослужещи са загинали в боевете по време на руските настъпателни операции в Авдeeвка.

Според съобщенията полковникът е заплашил да прекрати доставките на боеприпаси и военно оборудване за подразделението на Морозов, ако той не изтрие докладите си за тежките загуби на руските военни при превземането на Авдeeвка, и е казал на Морозов, че няма да може да промени настоящата ситуация на бойното поле и че само президентските избори могат да предизвикат някакви промени. Морозов твърди, че полковникът вероятно е изпълнявал заповеди на руското военно командване, политическото ръководство и руски пропагандисти като Владимир Соловьов, които са се опитвали да елиминират Морозов още преди пълномащабната инвазия.

Морозов обявява, че се е опитал да разкрие истината за руската бойна действителност и не може повече да служи под ръководството на този оскърбителен полковник, който е поел командването на "обезглавена" бригада, действаща на критична фронтова линия, и чието лошо ръководство е влошило положението на руските сили.

Морозов също така намекна, че руските власти може да са заговорничили да го убият или арестуват, и отбеляза, че вече не вижда смисъл да продължава борбата си с недостатъчните ресурси срещу некомпетентната руска военна бюрокрация.

Морозов използва предсмъртното си писмо, за да продължи да обсъжда руските военни неуспехи в Авдеевка и Донецка област. Морозов обвини руските генерали, че напразно жертват хиляди военнослужещи, за да развият военната си кариера, и намекна, че повечето руски журналисти лъжат за реалностите на бойното поле.

Морозов отбеляза също така, че руското военно командване все по-често използва мобилизирания персонал като бариерни сили (специализирани части, които стрелят по собствените си сили, които отстъпват или отказват да атакуват) и подкрепи официална жалба от мобилизиран руски военнослужещ от 1487-и полк (мобилизирана част под командването на 1-ви армейски корпус на Донецката народна република [ДНР]), която руската военна прокуратура отхвърли в началото на февруари. Мобилизираният военнослужещ се оплака, че 1487-и полк е бил съкратен до по-малко от 30 % от числеността си поради липсата на подкрепления и ротации след развръщането на полка в средата на януари 2023 г.

Военнослужещият добави, че командирът на 1-ви армейски корпус с прозвище "Крим" (Крим) е прехвърлил 300 военнослужещи от 1487-и полк под командването на руската частна военна компания (ЧВК) "Ветерани" през ноември 2023 г. - повечето от които са загинали или са били ранени в посока Авдеевка. Мобилизираният военнослужещ обвинява ЧВК " Ветерани" - за която се съобщава, че е окомплектована от осъдени, наркомани и мародери - че използва мобилизирания персонал като преградни войски и се въздържа от участие в нападение.

Мобилизираният военнослужещ допълва, че батальонът му е напълно лишен от гранатомети, минохвъргачки и превозни средства, необходими за настъпателни операции. Мобилизираният военнослужещ отбеляза също така, че руските военни лекари отказват да лекуват поразени от снаряди военнослужещи и ги изпращат обратно на фронта без медицински прегледи и че тези проблеми системно засягат и други руски части.

Руското информационно пространство, с изключение на избрани руски пропагандисти и контролирани от Кремъл блогъри, до голяма степен оплаква смъртта на Морозов и обвинява различни военни и политически фактори за неговата смърт. Руската пропагандистка Юлия Витязева намекна, че за самоубийството на Морозов са виновни приятелите му, които не са успели да му помогнат и използват смъртта му, за да хвърлят сянка върху руското МО и да спечелят от вниманието на социалните медии.

Един свързан с Кремъл военен блогър признава приноса на Морозов за хуманитарната помощ на руската армия, но отбелязва, че критиките на Морозов към руското военно командване са били толкова крайно негативни, че са помогнали на Украйна.

Военният блогър добави, че е жалко, че враговете на Русия и "враждебните" мрежи на канала Телеграм ще използват новината за смъртта на Морозов, за да засенчат руското превземане на Авдеевка. Свързаните с Групата "Вагнер" блогъри обвиниха Соловьов и други пропагандисти, че хулят Морозов и се подиграват със смъртта му.

Поддръжниците на хвърления в затвора руски офицер и яростен критик на руското военно командване Игор Гиркин също осъдиха критиките срещу Морозов и изтъкнаха дългогодишния му ангажимент да снабдява руските сили с оборудване и да разкрива руските военни провали.

Няколко военни блогъри обвиниха за самоубийството на Морозов неспособността на Русия да цени и усвоява различните мнения в преследване на общата цел.

Съобщението за самоубийството на Морозов вероятно ще допринесе за усилията на Кремъл и руското МО да консолидират монопола си върху руското информационно пространство.

Морозов беше един от малкото останали независими ултранационалистически блогъри, които открито критикуваха руското военно командване и правителство, след като през юли 2023 г. Кремъл и руското МО започнаха да консолидират контрола си върху известните руски блогъри.

Морозов например преди това предупреди за силно деградирали руски сили, които са били около Изюм, Харковска област, през май-юни 2022 г. - месеци преди успешната украинска контраофанзива в района през септември 2022 г.

Украински официален представител опроверга неотдавнашния репортаж на New York Times (NYT), според който руските сили може да са пленили "стотици" украински войници по време на изтеглянето на Украйна от Авдеевка, Донецка област.

Говорителят на украинската Таврийска група сили Дмитрий Лиховий призна на 21 февруари, че руските сили наистина са пленили някои украински войници по време на изтеглянето на украинските сили от Авдеевка, но заяви, че съобщенията за "стотици" украински войници, взети в плен или по друг начин останали в неизвестност, са неверни.

Лиховий предположи, че репортажът на NYT от 20 февруари е продължение на руските информационни операции, целящи да деморализират украинските военни, и отбеляза, че руските пропагандисти щяха да споделят кадри с голям брой украински военнопленници, ако Русия действително беше пленила толкова много украински войници. Лиховий отбеляза, че руските медии широко са споделяли кадри с голям брой украински военнопленници, след като руските сили превзеха Азовстал в Мариупол, Донецка област през 2022 г.

ISW неотдавна отбеляза, че "неотчетеният" личен състав включва убитите, ранените и изчезналите в бой, както и пленените, а ISW все още не е забелязала никакви доказателства от открити източници за това, че руските сили са взели в плен голям брой украински военнослужещи.

ISW ще продължи да следи информационното пространство за доказателства и ще коригира оценката си при наличието на повече доказателства.

Началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов твърди, че руските сили са превзели Авдеевка за "доста кратко време след дълга и внимателна подготовка".

На 21 февруари руското Министерство на отбраната публикува кадри, на които се вижда как Герасимов връчва държавни награди на руски военнослужещи, отличили се по време на превземането на Авдеевка, и как се среща с командващия руската Централна групировка на силите генерал-полковник Андрей Мордвичев, за да обсъдят плановете за бъдещи руски операции в направление Авдеевка.

Това видео е първата публична поява на Герасимов от 29 декември 2023 г. насам.

Украински удар с HIMARS по незащитен руски полигон край окупираната Волноваха, Донецка област, вероятно е причинил значителни жертви, предизвиквайки невралгия в руската ултранационалистическа общност.

На 20 февруари украинските сили нанесоха удар по полигон източно от Волноваха, където са се обучавали най-малко три роти от руската 36-а мотострелкова бригада на 29-а армия от Източния военен окръг.

Руската служба на Би Би Си съобщава, че при удара са загинали "десетки" руски военнослужещи и е възможно да са загинали до 60 души, което съответства на публично достъпните снимки, за които се твърди, че документират последиците от удара.

Руските ултранационалистически военни блогъри повтарят стандартните си оплаквания от лошото вземане на решения от страна на Русия след удара, като критикуват руското военно командване за това, че е концентрирало руски военен персонал в близкия тил, въпреки че е понесло последствията от предишни украински удари срещу руски военни концентрации в обсега на украинските удари.

Окупационният губернатор на Запорожка област Евгений Балицки открито призна, че руските власти депортират принудително украински граждани, които се противопоставят на руската инвазия в Украйна или "обиждат" Русия, и вероятно намекна за това, че руските окупационни сили екзекутират украински граждани.

В интервю, публикувано на 20 февруари, Балицки заявява, че руските окупационни власти "експулсират голям брой семейства... които не подкрепят "специалната военна операция" или "обиждат" Русия, включително руското знаме, химна или руския президент Владимир Путин".

На 21 февруари ирански източници съобщиха на "Ройтерс", че в началото на януари Иран е предоставил на Русия стотици балистични ракети с малък обсег.

Трите неуточнени ирански източника заявиха, че Иран е предоставил на Русия около 400 ракети с малък обсег на действие, включително "Фатех-110" и "Золфагар". Източниците заявиха, че Иран е изпратил поне четири доставки на ракети на Русия, откакто Иран и Русия сключиха споразумение за продажба на ракети в края на 2023 г.

Един ирански служител заяви, че Иран ще продължи да изпраща ракети на Русия, тъй като "има право да изнася оръжия за всяка държава", която пожелае, предвид изтичането през октомври 2023 г. на ограниченията на ООН за Иран по отношение на ракетите съгласно Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.

Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН суспендира свързаните с ядрената енергетика санкции на ООН и определи дати за изтичане на срока на действие на ракетните и други свързани с въоръженията санкции срещу Иран. Свързан с Кремъл руски блогър заяви на 21 февруари, че Иран е започнал доставки на ракети за Русия в началото на януари, след изтичането на ограниченията на ООН за ракетите.

Продажбите на оръжия от Иран на Русия са част от усилията на Иран да генерира приходи, с които да подпомогне влошаващата се икономика на страната.

CTP-ISW вече оцени, че Иран може да се стреми да получи парични средства от Русия в замяна на доставката на ракети за Русия.

На 4 февруари хакерската група Prana Network публикува документи, в които се твърди, че Русия плаща на Иран около 4,5 млрд. долара годишно за вноса на иранските безпилотни самолети от серията Shahed.

Предоставянето на тези ракетни системи от Иран може да подобри способността на Русия да прониква в украинската противовъздушна отбрана. Свързан с Кремъл военен блогър твърди на 21 февруари, че придобиването на ирански ракетни системи позволява на руските сили да поразяват "отдалечени украински цели".

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви на 21 февруари, че евентуалното руско придобиване на балистични ракети е "сериозна заплаха за Украйна".

Този руско-ирански военен обмен е част от задълбочаващите се военни отношения и отношения в областта на сигурността между двете държави, за които CTP е отразявал подробно.

Разширяването на тези връзки се ускори особено след като Иран започна да оказва военна подкрепа на Русия за нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Руските власти задържаха в Екатеринбург гражданин на САЩ и Русия с двойно гражданство по подозрение, че е събирал пари за военните действия в Украйна.

Информационната служба на Кремъл ТАСС публикува кадри на задържаната жена, а руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) описа жената като 33-годишна жителка на Лос Анджелис, Калифорния.

На 21 февруари западни медии съобщиха, че името на жената е Ксения Хавана и че руските власти може би са задържали Хавана за това, че на 24 февруари 2022 г. е дарила 51 долара на украинско-американска благотворителна организация 501.

 

Станете почитател на Класа