Държавните служби в ЕС могат да забраняват носенето на религиозни символи

Държавните служби в ЕС могат да забраняват носенето на религиозни символи
  • Публикация: 
  • Дата:  
    30.11.2023
  • Сподели:

Ашифа Касам
Правителствените служби в целия ЕС могат да забраняват на служителите да носят религиозни символи, като ислямски забрадки, в интерес на неутралитета, постанови върховният съд на ЕС, но подчерта, че подобни ограничения трябва да се прилагат еднакво към всички служители и да отговарят на правния контекст на всяка държава членка. В решението, публикувано от Съда на Европейския съюз във вторник, се казва „подобни забрани са допустими, за да се наложи напълно неутрална административна среда".
Съдът обаче каза, че „забраните за облекло или символи, свързани с философски или религиозни вярвания, трябва да се прилагат равномерно. Такова правило не е дискриминационно, ако се прилага по общ и безразборен начин към целия персонал на тази администрация и е ограничено до това, което е строго необходимо".
Съдът беше помолен да се произнесе, след като на мюсюлманска служителка в община Анс, източна Белгия, беше казано, че не може да носи забрадка на работа. Съдебните документи отбелязват, че нейната работа включва малък контакт с обществеността. Скоро след това общината промени условията си за работа, за да изисква всички служители да спазват строг неутралитет. Служителката подаде жалба до местен съд, описвайки забраната като дискриминационна и изразявайки опасения, че правото й на свобода на религията е било нарушено.
Съдът отбеляза „Въпреки че явните признаци на религиозни убеждения са забранени, няколко снимки, предоставени от жалбоподателя, показват ясно, че дискретните признаци на убеждения са толерирани". Тези символи включват носенето на обеци с кръст или провеждането на коледни партита. Съдът се обърна също към съда на ЕС, като поиска от да прецени дали правилото за неутралност е дискриминационно.
В решение, което важи за службите в публичния сектор в целия ЕС, базираният в Люксембург съд заяви „Политиката на строг неутралитет може да се счита за обективно оправдана от легитимна цел". Той обаче отбеляза, че обратното също би било в сила: публичните администрации могат да бъдат оправдани да разрешават на служителите да носят видими признаци на вяра, независимо дали са религиозни или философски, по общ и безразборен начин.
„Националните съдилища имат свобода на преценка, което им позволява да решат най-добре как да балансират правата на индивида и неутралността на публичната служба. Въпреки това, тази цел трябва да се преследва по последователен и систематичен начин и мерките, приети за постигането й, трябва да бъдат ограничени до това, което е строго необходимо", се казва в него.
Новината за решението предизвика безпокойство в някои среди. Femyso, паневропейска мрежа, представляваща повече от 30 мюсюлмански младежки и студентски организации, описа решението като потенциално нарушаващо свободата на религията и изразяването. „Въпреки че са неутрално прикрити, забраните за религиозни символи неизменно са насочени към забрадките", каза организацията, цитирайки документ от 2022 г. на фондациите „Отворено общество", който твърди, че тези забрани се основават на ислямофобски дискурс, който представя ислямското облекло като несъвместимо с неутралността.
„Решението може да влоши маргинализацията на мюсюлманските жени във време, когато ислямофобията е във възход. Мюсюлманските жени вече са изправени пред междусекторна дискриминация на множество основания и подобно решение рискува да узакони отстраняването им от обществения живот" се казва в него.
Решението от вторник повтори няколко решения, издадени преди това от същия съд. През 2021 г. той постанови, че работодателите в частния сектор могат да ограничат изразяването на религиозни, политически или философски убеждения, когато има „истинска нужда да се представи неутрален имидж пред клиентите или да се предотврати социален спор". Една година по-късно се казва, че подобни забрани не представляват „пряка дискриминация, стига да се прилагат еднакво към всички служители".
Сред критикувалите решението от 2021 г., беше Human Rights Watch. „Мюсюлманските жени не трябва да избират между вярата си и работата си. Подобни ограничения често са насочени към мюсюлмански жени, които носят забрадки или воали, и почиват на погрешна логика: Възраженията на клиента срещу служителите, носещи религиозно облекло, могат законно да надделеят върху правата на служителите." каза Хилъри Марголис от организацията.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа