Русия симулира ядрен удар, след като се отказа от ДВЗЯО

Русия симулира ядрен удар, след като се отказа от ДВЗЯО
  • Публикация: 
  • Дата:  
    27.10.2023
  • Сподели:

Руските военни са извършили симулиран ядрен удар в учение, ръководено от президента Владимир Путин, часове след като горната камара на парламента гласува за отмяна на ратифицирането от страната на глобалната забрана на ядрени опити.
Законопроектът за прекратяване на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити - ДВЗЯО, одобрен в долната камара миналата седмица, сега ще бъде изпратен на Путин за окончателно одобрение. Путин каза „Отмяната на ратификацията на Русия от 2000 г. би била отражение на позицията на САЩ, които подписаха, но не ратифицираха забраната за ядрени опити".
Договорът за забрана на опитите, приет през 1996 г., забранява всички ядрени експлозии навсякъде по света, но договорът никога не е бил приложен напълно. Договорът трябва да бъде ратифициран също от Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея, Израел, Иран и Египет.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че „целта на ученията е да се отработи нанасяне на масиран ядрен удар със стратегическите настъпателни сили в отговор на ядрен удар на противника".
Макар подобни учения да се провеждат всяка есен, острите коментари на Шойгу дойдоха на фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада заради боевете в Украйна.
Има широко разпространени опасения, че Русия може да възобнови ядрените опити, за да се опита да обезкуражи Запада да продължи да предлага военна подкрепа на Украйна. Много руски ястреби се изказаха в полза на подновяването на тестовете.
Путин отбеляза, че докато някои експерти твърдят, че е необходимо да се извършат ядрени опити, той все още не е формирал мнение по въпроса.
Заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков каза по-рано този месец, че Москва ще продължи да спазва забраната и ще възобнови ядрените опити само ако Вашингтон го направи първи. Рябков каза в сряда, че руското външно министерство е получило предложения от САЩ за възобновяване на диалога по въпросите на стратегическата стабилност и контрола на въоръженията, но отбеляза, че Москва не смята това за възможно в настоящата политическа среда.
„Не сме готови за това, защото връщането към диалог за стратегическа стабилност, както се водеше в миналото, е невъзможно, докато САЩ не преразгледат дълбоко враждебния си политически курс по отношение на Русия", каза Рябков пред репортери в коментари, предадени от руски информационни агенции.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа