Ердоган: Неуспехът на Запада да спре Израел ще има непоправими последици

Ердоган: Неуспехът на Запада да спре Израел ще има непоправими последици
  • Публикация: 
  • Дата:  
    23.10.2023
  • Сподели:

Западът трябва да предприеме незабавни действия, за да сложат край на хуманитарната трагедия, случваща се пред очите на всички, но игнорирана, поодечртава Ердоган

 

 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди последните събития в Газа с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, украинския си колега Володимир Зеленски, президента на Уганда Йовери Мусевени и Мохамед Муици в събота, съобщи Daily Sabah.

Ердоган и Столтенберг също са обменили мнения за това какво трябва да се направи, за да се предотвратят нарушенията на правата на човека в продължаващия израелско-палестински конфликт и за продължаването на доставката на хуманитарна помощ за цивилни в Газа.

Ердоган е заявил, че "позицията на западните нации е увеличила нарушенията на човешките права в Газа", като същевременно е подчертал, че "неуспехът на страните да се опитат да спрат Израел ще има непоправими последици".

Освен това той е подчертал, че "Западът трябва да предприеме незабавни действия, за да сложат край на хуманитарната трагедия, случваща се пред очите на всички, но игнорирана".

Конфликтът в Газа, подложен на израелска бомбардировка и блокада от 7 октомври, започна, когато "Хамас" започна операция "Бурята Ал-Акса", многостранна изненадваща атака, която включваше изстрелване на ракети и проникване в Израел по суша, море и въздух. Според "Хамас" това е отмъщение за щурма на джамията Ал-Акса и нарастващото насилие от страна на Израел

След това израелските военни започнаха операция "Железни мечове" срещу цели на "Хамас" в ивицата Газа.

Броят на загиналите в ивицата Газа поради продължаващите атаки се покачи до 4385, включително 1756 деца в събота, докато цифрата възлиза на повече от 1400 души в Израел.

По-рано в събота хуманитарен конвой от 20 камиона започна да навлиза в ивицата Газа от египетската страна на ГКПП "Рафа", първият след избухването на въоръжения конфликт между Израел и палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа