С какво ще се сблъска израелската армия в Ивицата Газа

С какво ще се сблъска израелската армия в Ивицата Газа
  • Публикация: 
  • Дата:  
    13.10.2023
  • Сподели:

Тел Авив потвърди прехода към „пълноценно настъпление“ срещу позициите на ХАМАС в Ивицата Газа. В нощта на 10 срещу 11 октомври израелската армия предприе серия от атаки срещу военните цели на своите противници.

 

 

 

Ще успее ли Тел Авив да елиминира напълно групировката и с какви трудности ще се сблъска “Цахал” при превземането на Ивицата Газа?

Израел обяви преход към „пълноценно настъпление“ срещу ивицата Газа. Това съобщи ръководителят на Министерството на отбраната на страната Йоав Галант. Той подчерта, че е премахнал всички съществуващи ограничения. В същото време армията, според него, вече е възвърнала контрола над зоната, в която нахлуха бойците, и е готова да започне да навлиза по-дълбоко в териториите, които държат.

Галант отбеляза също, че ХАМАС ще "съжалява" за атаката и Ивицата Газа никога няма да бъде същата. Ръководителят на ведомството уточни, че Тел Авив е отменил всички правила за водене на война. По-специално, израелските войници няма да носят отговорност за каквито и да е действия, предприети по време на операцията.

Междувременно боевете в Ивицата Газа продължават да се засилват. Така през изминалата нощ бойците на “Цахал” нанесоха удари по 200 цели в Ал-Фуркан. Само за три часа през деня в този район са унищожени 450 обекта.

Освен това израелските отбранителни сили атакуваха къщата на командира на военната клетка на бригадите “Ал-Касам” Мохамед Ад-Дейф в Хан Юнис. Това съобщи “Хаарец”. Освен това “Цахал” нанесоха серия от удари срещу военноморски съоръжения на бойците. Армията на страната унищожи и 80 обекта в Бейт Ханун. Сред ликвидираните сгради са два банкови клона, които ХАМАС използва за „финансиране на тероризма“.

“Цахал” също успя да демонтира оперативните командни центрове на екстремистите и „усъвършенстваната система за откриване на самолети“, използвана от палестинските сили. В резултат на действията на Тел Авив, според местните медии, ХАМАС е загубил способността си да "формира точна картина на небето".

Припомняме, че в събота сутринта южната част на Израел беше обстрелвана от хиляди ракети от Ивицата Газа, след което стотици бойци на ХАМАС навлязоха в граничните райони. Военно-политическият кабинет на Израел в неделя официално обяви преминаването на страната във военно положение. Освен това, съответно, беше одобрено началото на големи военни операции.

Експертната общност отбелязва, че в настоящия конфликт най-вероятният резултат ще бъде пълното ликвидиране на палестинското формирование от израелските сили. За целта “Цахал” ще трябва да проведе сухопътна операция в Ивицата Газа. Експертите признават, че бойците ще се опитат да използват цивилни като живи щитове, но Тел Авив, според Израел, трябва да поеме рискове, за да спре напълно проблема в бъдеще.

„Израел е изправен пред две основни задачи в настъплението си срещу Ивицата Газа. Първата цел е елиминирането на ХАМАС. Втората е освобождаването на заложниците, заловени преди това от бойците, както и връщането на телата на убитите в родината им. Операцията може да отнеме около година“, казва Саймън Ципис, израелски експерт по международни отношения и национална сигурност.

„Критерият за успеха на израелското настъпление е елиминирането на ХАМАС. Освен това положителен резултат би било поемането на контрол над Ивицата Газа и установяването на военна администрация на тази територия. Това ще помогне за поддържане на реда, както и за предотвратяване на хуманитарна катастрофа с помощта на хранителни доставки и медицинско оборудване“, каза събеседникът.

„Газа е много гъсто застроена и населена, но “Цахал” има опит в битките в градска среда. Израелската армия ще действа в малки мобилни групи без използването на бронирани машини и артилерия. Хамас използва всичко, което има, за да се защити, включително атентатори-камикадзе. Освен това трябва да се очаква, че бойците ще се скрият зад жив щит от цивилното население“, подчертава експертът.

„Израелското ръководство все още не е поставило официални цели за настоящата война. В момента има два варианта. Първият е нанасянето на силен удар на ХАМАС чрез нахлуване в Газа и след това постигане на споразумения с групировката чрез преговори. Бих искал да подчертая, че по-голямата част от населението на страната е против подобен резултат“, каза Яков Кедми, бивш ръководител на израелската разузнавателна служба “Натив”.

„Вторият е да се постигне пълно премахване на терористичната клетка. Тези цели са коренно противоположни, а методите, необходими за постигането им, също ще се различават значително. Във всеки случай военните действия в Ивицата Газа ще бъдат доста трудно изпитание за Тел Авив“, подчертава събеседникът.

„Регионът е сравнително малък район с гъсто застрояване. Винаги е трудно да се бие в такъв терен, но израелската армия ще може да изпълни всяка поставена задача. Вече има някакви планове как най-добре да навлезем в тези земи“, смята експертът.

„Разбира се, сблъсъците с ХАМАС в Ивицата Газа не могат да бъдат избегнати. Заплахата от тази група обаче трябва да бъде спряна. Техните методи на воюване могат да бъдат описани само като терористични. Те избягват сблъсъци с военните - те показват своята „сила“ изключително с цивилни“, отбелязва Кедми.

„Следователно, при правилно планиране от страна на “Цахал” , съпротивата в Газа ще бъде елиминирана доста бързо. Има какво да се обмисли: как правилно да се използва градският терен, как да се организира ротацията на войските за непрекъснато настъпление. Важно е да помислим как точно Израел ще успее да прекъсне логистичните канали на ХАМАС “, подчертава събеседникът.

„В същото време израелската армия няма да извърши ответни жестокости по време на настъпателната операция. За съжаление, в една война не може да се избегнат жертви, но “Цахал” никога не е стрелял по тези, които са били на път да се предадат. Ние не довършваме ранените и не малтретираме цивилни. Това е основната разлика между нашите бойци и бойците на ХАМАС“, заключи Кедми.

 

 

 

Иля Абрамов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа