Напрежение и оставки в полската армия

Напрежение и оставки в полската армия

Двама високопоставени командири от полските въоръжени сили подадоха оставка, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на военните в страната, съобщи БТА.

 

Полските медии от известно време съобщаваха за нарастващото напрежение между двамата висши военнослужещи - началника на Генералния щаб на полските въоръжени сили, генерал Раймунд Анджейчак и оперативния командир генерал Томаш Пьотровски - и министъра на националната отбрана Мариуш Блашчак. Блашчак публично разкритикува Пьотровски за реакцията на армията по отношение на заблудената руска ракета, която се разби в гориста местност на полска територия през декември. При инцидента нямаше пострадали. Министърът на отбраната твърди, че Пьотровски не го е информирал за случилото се и че армията не е успяла да намери ракетата. По-късно тя бе случайно намерена от цивилен, припомня АП.

Според местни медии в последно време Блашчак не е информирал Пьотровски за оперативни решения, например за засилването на защитата на границата с Беларус или евакуацията на поляци от Израел след нападението на палестинската организация "Хамас" през уикенда.

Полският министър е натоварил своя доверен човек, командира на армията генерал Веслав Кукула, да отговаря за евакуацията от Израел, което е било и последната капка, заради която е преляла чашата на търпението и е довела до подаването на оставките, посочва вестник "Газета виборча". Оставките бяха подадени само пет дни преди ключовите парламентарни избори в страни, а според публикации в медиите, включително във ежедневния вестник "Жечпосполита", двамата генерали са възразили срещу използването на въоръжените сили в предизборната кампания на правителството.

Решението дали да се приемат оставките на двамата висши военни трябва да бъде взето от президент Анджей Дуда, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Днес Дуда свика на Бюрото за национална сигурност, в което участват както министър-председателя Матеуш Моравецки, така и ключови министри от правителството, отбелязва АП.

 

Станете почитател на Класа