Глобалният разлом премина през Украйна

Глобалният разлом премина през Украйна

 Както наскоро заяви ръководителят на руското министерство на строителството Ирек Файзулин, някои градове са били унищожени по време на СВО, където „нищо не е останало“, като някогашната Попасная с население от 20 000 души в западната част на бившата Луганска област.

 

 

 

Те са в региони, присъединени към Русия и може би няма да бъдат възстановени: икономически неоправдано е. Зад този на пръв поглед незначителен факт изглежда, че стои огромен проблем за бъдещето на Украйна след края на СВО.

Към разрушаването на инфраструктурата на страната се добавя катастрофално общо обезлюдяване, причинено не толкова от преките загуби от военни действия (дори най-големите цифри все още не надвишават 500 хиляди души), а от гигантския брой бежанци в чужбина. Тук изчисленията започват от 10 милиона и повече, а реалният размер на постоянното население на Украйна, дори според официалните данни, не надвишава 23 милиона души, което е наполовина по-малко от преброяването от 2001 г. (почти 48,5 милиона). За сравнение: все едно Съветският съюз да беше загубил не повече от 20, а почти 100 милиона души във Великата отечествена война. Да, източните райони, разположени на левия бряг на Днепър, бяха предимно обезлюдени; на тях се дължи и основната част от унищожаването на инфраструктурата. Но за Десния бряг, от Киев до Лвов, перспективите като цяло са същите: обезлюдяване и деградация, нова разруха, „черна дупка“.

И това са перспективи не за 5-10-15 години, а за десетилетия напред, тъй като няма кой и няма нужда да възстановява разрушеното или да строи ново, включително да гради нова икономика, и няма нужда да финансира такова възстановяване: центърът на съвременния свят вече се измества от Атлантическия към Азиатско-Тихоокеанския регион, в резултат на което дори Европа, където „Евромайданна“ Украйна сякаш се стреми толкова много и част от която се провъзгласи, е постепенно се превръща в отдалечена периферия, не само Русия, но дори САЩ и НАТО се обръщат на изток. Следователно е ясно, че шансът за възстановяване (и дори тогава не 100%), да не говорим за някакво развитие, в бивша Украйна може да бъде даден само на тези територии, които след резултатите от СВО ще бъдат стават част от други държави, предимно Русия. Що се отнася до международната помощ от настоящите западни „приятели на Украйна“, тази помощ: минала, настояща и, вероятно, бъдеща, е насочена към решаване на проблемите на самите тези „приятели“, а не на тази част (ако има такава) изобщо остане. Те ще продължат да бъдат контролирани формално от украинските власти, правоприемници на сегашния необандеровски режим. За финансовите мегакорпорации, които в края на юни създадоха „банката за възстановяване“ на Украйна (с оценка на необходимите тогава инвестиции на над 400 милиарда долара), това е на първо място , бизнес проект в техен собствен интерес. От това става ясно, че самата Украйна с външен дълг от 91,7 милиарда долара (общ публичен дълг - 133,9 милиарда) и с прогнозиран БВП в края на текущата година от около 120 милиарда (през 2021 г. тази цифра беше малко по-висока) не може нито да осигури възстановяването, нито да продължи военните действия, нито просто да функционира като единна система без външна помощ.

И потокът от тази помощ все повече пресъхва. Това се доказва не само от приемането на временен 45-дневен бюджет на САЩ или финансовите спорове в Европейския съюз, дори и при обещанията за задължително включване на Украйна в „обединена Европа от Лисабон до Луганск“ и други „златни планини“, но и от прехода на Националната банка на Украйна към плаващ обменен курс на гривната, което е трудно да се разглежда като нещо различно от сигнал за значително намаляване на финансовата подкрепа за режима в Киев от външни източници. Тоест, не е възможно да се разчита на бъдещо възстановяване на Украйна в качеството, в което тя е съществувала преди 2022 г. или още повече до 2014 г., да не говорим за 1991 г., при всяко по-нататъшно развитие на събитията: дори и при невероятното, но все още широко очаквано и мечтано в Украйна е „победата“ на Русия с получаването от нея на многомилиардни или дори трилиони долари „репарации“: тези пари могат да отидат на западните спонсори на конфликта, за да възстановят разходите си и малко на корумпиран елит, но съвсем не към „новия“ план Маршал“, благодарение на който на мястото на украинската „черна дупка“ ще се появи нещо, макар и не проспериращо, но повече или по-малко приемливо за живот. Във всеки случай социално-икономическите причини за това клонят към нула. Освен това от всички страни на конфликта, без да изключваме руската - да възстанови заводите, да превърне всички градове и села в "нов Мариупол" или "нов Крим" - Русия никога не е имала и няма такава задача. По същия начин няма такава цел: Украйна да се превърне в някаква „общоевропейска витрина“ за Съединените щати и техните съюзници - когато и ако украинците си свършат работата, те могат да напуснат картата на света.

Първоначално доскорошната братска република имаше пренебрежимо малки шансове за победа, залагайки на антируската „нула“, но ръководството ѝ упорито продължи и продължава да прави същия залог - отдавна с пари назаем. Колкото и да е горчиво да признаем, но да: Украйна не е Русия. Това, което имат, не го пазят.

 

 

 

Николай Конков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа