Президентът на Азербайджан няма да участва в организирани от ЕС разговори с Армения

Президентът на Азербайджан няма да участва в организирани от ЕС разговори с Армения
  • Публикация: 
  • Дата:  
    05.10.2023
  • Сподели:

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е решил да не участва в организирано от ЕС събитие в Испания, където щеше да има възможност да разговаря с арменския премиер Никол Пашинян, съобщиха азербайджански държавни медии, цитирани от Ройтерс.

 

 

Алиев обмисляше дали да участва в утрешната петстранна среща в Гранада, Испания с лидерите на Франция, Германия, Армения и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Петимата трябваше да обсъдят бъдещето на Нагорни Карабах, след като Баку си възвърна пълния контрол над региона със светкавична военна операция на 19 септември. Очакваше се участниците да разгледат и напредъка на продължаващите отдавна, но проблемни разговори за мир между Азербайджан и Армения.

Азербайджанската държавна новинарска агенция АПА, позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че Алиев е решил да не участва в срещата. Агенцията предаде, че Алиев е искал в нея да участва и представител от Турция, но Франция и Германия възразили. Агенцията добавя, че Баку е почувствал, че сред потенциалните участници в срещата се е развила "антиазербайджанска атмосфера".

АПА отбеляза, че недоволството в Баку е било предизвикано в частност от изявление на Мишел и смятани за "проарменски коментари" на френски официални представители, както и от обявеното вчера решение на Франция да предостави военно оборудване на Ереван.

АПА каза още, че Азербайджан няма да участва в каквито и да било бъдещи разговори, които включват Франция, но остава потенциално отворен за възможни тристранни срещи с ЕС и Армения, отбелязва БТА.

Станете почитател на Класа