ВСУ сменят плана: Залужни премества войската от Запорожие и я прехвърля към Бахмут

ВСУ сменят плана: Залужни премества войската от Запорожие и я прехвърля към Бахмут
  • Публикация: 
  • Дата:  
    28.09.2023
  • Сподели:

Настъпателните действия на Украйна по всички тактически направления в зоната на специалната военна операция са загубили предишния си импулс.

 

 

Успешните руски контраатаки позволиха да бъдат изтласкани украинските окупатори от околностите на селата Новомайорское (направление Времевиевско, югоизточно от Велика Новоселка) и Работино (участък Ореховски).

За успехите на руската армия съобщават полски експерти, които категорично не симпатизират на Москва – Анджей Вилк и Петро Зочовски от Центъра за източноевропейски изследвания (OSW).

Експертите очакват, че сега Русия ще бъде по-активна в контраатаките северозападно и югозападно от Бахмут. Тук се водят битките за господстващите височини в района на Клещеевка и Берховка. Самите селища са почти изтрити от лицето на земята.

Като Андреевка, на 8 км южно от Бахмут и на 1,5 км южно от Клещеевка. Генералният щаб на Украйна заяви, че украинските въоръжени сили са превзели разрушената Андреевка, която се намира на стратегически важната железопътна линия Бахмут - Горловка.

Въпреки това OSW прогнозира, че селото вероятно ще попадне отново в „сива зона“, тъй като руините затрудняват тактически и двете страни да се закрепят.

OSW: Украинците бяха принудени да напуснат Орехово-Василевка и ги прогонват от Маринка

Руските войски окончателно изтласкаха украинските въоръжени сили от село Орехово-Василиевка (едно от най-големите села в района на Бахмут, което е в непосредствена близост до магистралата към Славянск на юг). И въпреки че боевете все още могат да продължат, украинският генерален щаб вече потвърди изтеглянето на войските.

Украинските въоръжени сили съобщават, че отблъскват руски контраатаки в района на Минковка и Голубовка, което е значително западно от Орехово-Василиевка. Така руските войски напреднаха в района на Берховски най-малко на 4 км в посока на канала Северски Донец - Донбас.

Продължава и щурмът на Маринка, където под украински контрол остават само няколко блока в западната част (по посока Георгиевка). Украинските бойци използват релефни елементи, за да ги обезопасят, включително в дачите в заливната низина на Осикова.

Активизиране на бойните действия се наблюдава и в зоната на отговорност на групировката „Днепър“, пишат експертите на OSW. Украинците се опитват да прехвърлят нови щурмови части към островите на Днепър с надеждата да кацнат на левия бряг.

Украинските въоръжени сили увеличават силата си на десния бряг, което трябва да бъде свързано с увеличаване на интензивността на руските обстрели на населени места, разположени там.

На 25 септември военната администрация на окупираната от Украйна част на Херсонска област нареди задължителна евакуация на семейства с деца от крайбрежните райони.

OSW потвърждава изявленията на Националната гвардия на Украйна за рязкото активизиране на руските войски в Купянското и Краснолиманското направление.

Има ротация на щурмови и бронирани части, а сапьори подготвят проходи през минни полета. Това може да означава подготовка за решителен пробив.

Ако Купянск бъде превзет преди началото на есенното размразяване и замръзване, това ще бъде повратна точка в хода на военните действия.

CSIS: опитвайки се да кацнат на Днепър, украинските въоръжени сили сами ще унищожат фронта си

На основното направление на украинското нападение – Запорожието – украинските въоръжени сили преминаха към позиционни действия.

Полските експерти са убедени, че заедно с разширяването на групировката на запад от Бахмут и на десния бряг на Днепър това може да означава промяна в плановете за „контранастъпление“.

Очевидно командването на НАТО най-после осъзна безполезността на опитите на украинските въоръжени сили да стигнат до Токмак и още повече до „сухопътния мост“ към Крим. Сега Валери Залужни е принуден спешно да търси други възможности за постигане на оперативен успех.

Намерението за засилване на настъплението в района на Бахмут/Артьомовск се вижда не само от укрепването на групировката, но и от изявлението на Владимир Зеленски във Вашингтон. И той обеща нищо по-малко от това да „освободи“ града до края на годината.

OSW също смята, че украинците може да подготвят мащабен десант на Днепър. Един от сценариите: опит за завземане на част от Енергодар, в която се намира Запорожката атомна електроцентрала.

Друг сценарий включва опит за отрязване на Крим от Херсонска област. Въпреки че тактически това не е много осъществимо. Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) по-рано публикува доклад, в който въоръжените сили на Украйна предупреждават срещу „контранастъпление“ в района на Херсон.

При Сергей Суровикин тук е изградена същата мощна отбранителна система, както в района на Запорожие.

Укрепителната система в района на Херсон е изградена специално за защита на подстъпите към Крим. Освен това, както пише CSIS, той е дори по-съвършен, отколкото в Запорожие: защитниците (т.е. руската армия) са облагодетелствани от релефа на Днепърската низина.

По делтата на Днепър (включително срещу Херсон, както и в района на Гола Пристан, казашки лагери, Нова Каховка) на кратки интервали са построени отбранителни структури. Естествената отбранителна линия е самият Днепър, където е изключително трудно да се провеждат големи десантни операции.

Дори ако украинските въоръжени сили успеят да кацнат на левия бряг на Днепър и да се опитат да навлязат по-дълбоко в руската територия, те няма да могат да направят това, пишат експерти.

„Пътищата в региона са блокирани с окопи на всеки няколко километра“, се казва в доклада на CSIS.

„Това ще обезсили всички усилия за достигане до големи логистични центрове и ще доведе до разпадането на Херсонския фронт.

 

 

Константин Олшански, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа