Украински войници: "Крадат от тези, които ги защитават"

Украински войници: "Крадат от тези, които ги защитават"
  • Written by:  Хана Соколова DW
  • Date:  
    26.09.2023
  • Share:

"Много мъже в градовете гледат да избегнат мобилизацията", казва украински войник. Друг добавя, че се е подразнил, когато видял атлетични момчета на почивка в Карпатите. Какво още разказаха бойци в Запорожието пред ДВ.

 

 

 

"Тук сме разположили отбранителната батарея", казва Степан, който ни води по пътека край гората. „Така оставаме скрити, унищожаваме руските минохвъргачки и артилерия", добавя той.

Степан е от 128-а планинска щурмова бригада на украинската армия. В тази гориста местност по Запорожкото направление украинските бойци стрелят с гаубици. "Използваме остаряла техника“, обяснява военният, докато се приближаваме до гаубица от съветската епоха, грижливо замаскирана сред дърветата.

Войната започна още 2014 година

"Воюваме още от 2014 година. За нас войната започна с превземането на Крим. Още тогава бяхме нападнати, просто сега войната засегна всички ни“, казва Степан. От началото на руската война срещу Украйна през 2022 той служи като артилерист. Гаубицата, с която Степан се сражава, той нарича "Виктория" - в чест на победата. Тази гаубица е късметлийска - обяснява военният, докато ни води към дълбок кратер – руски снаряд е паднал близо до "Виктория", без да се взриви. "Ние стреляме, те реагират с ответен огън", добавя Степан. "Вече четири месеца сме тук", споделя той. Преди това бойците са се сражавали в Донецка и Херсонска област. "Тук ни е станало като втори дом“, добавя той.

"Домът" им се състои от няколко землянки и покрита с платнище "дневна" - има хладилник, кухненска маса и огнище. Между дърветата са вързани хамаци, а за сядане войниците използват чували. Организирали са си и "място за психологическо разтоварване" - там бойците играят шах. Малко по-нататък има душ и тоалетна. Проснато е и пране. "Пием кафе, играем на някакви игри. Когато командирът изкрещи "За бой", зарязваме всичко и тръгваме“, добавя Степан.

"Премръзналият войник не иска да се бие"

Докато артилеристите чакат да прозвучи командата, едни разпалват огън, за да опекат месо, други дремят в хамаци и четат. „Има обаче и новини, които развалят настроението“, казва боец на име Юрий по повод съобщение, че са били задържани заподозрени в корупция представители на военните окръжия и на военно-медицинските комисии. "Те крадат от тези, които ги защитават", коментира Юрий, визирайки обвиненията в злоупотреби в сектора на отбраната.

"Какво ще стане, ако бойците изгубят желание да воюват?“, пита риторично артилеристът Дмитрий. „Ами ако се провали например търгът за зимните бойни униформи? Премръзналият боец няма да иска да се сражава. Подобни неща се отразяват негативно на мотивацията на бойците, особено след като са били дълго време на фронта. В подразделението не е имало ротация повече от година и половина", признава Дмитрий. Той се възмущава от съобщенията за скъпи покупки, правени от местните власти, докато на фронта липсват много неща: "Ако отидете в Запорожие, дори няма да усетите, че страната е във война“, добавя украинският войник.

 

Артилеристът Степан

 

"Използваме остаряла техника", оплаква се Степан

 

Един от войниците казва, че усещането му за несправедливост се е засилило, докато е бил в отпуск. По негови наблюдения много мъже в големите градове гледат да избегнат мобилизацията. Друг от бойците добавя, че се е подразнил, когато е видял атлетични момчета на почивка в Карпатите: "А тук, при нас, има и много стари мъже", допълва той.

"Правя го за моята страна"

Въпреки това Дмитрий не е загубил мотивацията си да се сражава: "Правя го за себе си, за моята страна". Той също така не разбира как могат да се провеждат избори по време на война. "Какво трябва да правим с временно окупираните или освободените територии, като Херсон, където половината от населението е избягало? Това е все едно да признаем, че вече не са наши", казва Дмитрий. Той смята, че Украйна трябва първо да освободи тези територии: "Ако замразим войната, след десет години ще имаме още по-кървав конфликт", убеден е той.

Един от най-младите бойци в тази част е 22-годишният Роман. Той ни казва, че не съди връстниците си, които не са се присъединили към армията: "Хората са различни, разбирам всички. Например един мой приятел не крие, че се страхува. Той замина за чужбина. Не го осъждам, дори продължаваме да се чуваме“, казва артилеристът.

Докато все още не е дошла команда "За бой“, бойците гледат видео кадри - екипи за въздушно разузнаване са заснели как техните гаубици поразяват руска техника. "Веднъж успяхме да унищожим цялата им артилерия в нашето направление", гордо казва Николай.

Липса на модерна техника

Неговата гаубица "Валентина", наречена така в чест на сестра му, доскоро е била една от най-добрите в цялата батарея. Стрелят с нея още от началото на войната. Но преди два месеца е била поразена от вражески огън и са я изпратили на ремонт. „Но не мисля, че ще се върне", казва Николай. Украинските артилеристи се оплакват, че им липсват модерни гаубици и снаряди. Досега най-добрите им придобивки са били военни трофеи, пленени от руснаците“, уверява той. Но и тези трофеи започват да свършват, добавя артилеристът.

Станете почитател на Класа