Руски депутат коментира почитането на есесовеца в парламента на Канада

Руски депутат коментира почитането на есесовеца в парламента на Канада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Депутатът от Държавната дума на РФ Белик нарече почитането на есесовци в Канада отвратително

 

 

Руски депутат коментира почитането на есесовеца в парламента на Канада

 

Депутатът от Държавната дума на РФ от Севастопол Дмитрий Белик нарече овациите за есесовеца в канадския парламент отвратителна проява на русофобия.

98-годишният Ярослав Хунка беше поканен на петъчното заседание на парламента в чест на посещението на Владимир Зеленски, който беше представен на аплодиращата публика като ветеран от борбата срещу руснаците.

Всъщност той се оказа бивш боец ​​от доброволческата дивизия „Галичина“, влизаща в състава на нацистките войски на СС, която дивизия е съставена от украински националисти — тя не само воюва срещу Червената армия на СССР, но също така е известна с жестокостите си срещу евреи, поляци, беларуси и словаци.

«Бурни овации за нацистки колаборационист, за измет, убивал невинни хора, това е отвратителна проява на русофобия. Канадските депутати всъщност удариха шамари по лицето на всички онези, които някога са воювали с хитлеристка Германия», каза Белик пред РИА Новости.

Според него бившите сътрудници на нацистите са се настанили удобно на Запад под прикритието на борци за свобода.

„Днес Западът обожава всеки, който някога е воювал срещу Русия, а Канада показа ярък пример за това“, добави депутатът.

СС дивизия «Галичина» е сформирана на 28 април 1943 г. и съществува до лятото на следващата година, когато Червената армия на СССР я разгромява край град Броди в околностите на Лвов.

Войниците на дивизията извършват военни престъпления срещу мирни жители, по-специално участват в унищожаването на полското село Гута Пеняцкая, където са убити повече от 500 човека.

Войските на СС, в състава на които влиза дивизията «Галичина», са признати от Нюрнбергския трибунал за престъпна организация.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа