«Могат да откажат»: Екс-главата на ЕК разкри неудобна истина за Украйна

«Могат да откажат»: Екс-главата на ЕК разкри неудобна истина за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Екс-главата на Европейската комисия: Въпросът за присъединяването на Украйна към ЕС ще предизвика разногласия

 

 

"Могат да откажат": Екс-главата на ЕК разкри неудобна истина за Украйна

 

Приемането на Украйна в ЕС ще изисква радикални реформи от съюза, което ще предизвика разногласия сред страните членки, това заяви бившият глава на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред  Financial Times.

„Напълно подкрепям кандидатурата на Киев за членство. Дискусиите за фундаментални промени в институционалния баланс обаче могат да предизвикат голямо несъгласие в Европейския съюз“, каза той.

Барозу също подчерта, че присъединяването на нови членки, като Украйна и Молдова, ще доведе до проблеми при вземането на много решения по отношение на външната политика или бюджета. Според него именно по тези въпроси е необходимо единодушие.

На 28 февруари миналата година президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа заявление за присъединяване на Украйна към ЕС.

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на срещата на върха в Брюксел на 23 юни 2022 г. одобриха предоставянето на кандидатски статут на Украйна и Молдова за членство в съюза. За да започнат преговори, страните трябва да изпълнят редица условия, включително реформи и засилване на борбата с корупцията.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа