US генерал: Кремъл иска да изтощи Украйна и Запада

US генерал: Кремъл иска да изтощи Украйна и Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

През втората година от нахлуването в Украйна руските военни постепенно се адаптират на бойното поле, преминавайки към стратегия за изтощаване на Киев и Запада.

 

 

Това заяви главнокомандващият военновъздушните сили на САЩ в Европа генерал Джеймс Хекер, като същевременно отбеляза, че има доста области, в които агресорът е успял да се адаптира, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

"Видяхме доста области, в които те се адаптират, и, разбира се, наблюдаваме това отблизо", каза Хекер, като припомни, че в началото на войната руски военни самолети са се доближили до полезрението на украинската противовъздушна отбрана, което е довело до сериозни загуби.

Повече от 75 самолета бяха свалени, като много от тях летяха "точно в зоните за поразяване на украинските системи за противовъздушна отбрана", каза Хекер. Той допълни, че голяма част от руските военновъздушни сили са останали невредими.

"Те вече не летят в тези райони, или ако летят, летят на малка височина и за много кратък период от време, след което се връщат обратно", каза американският генерал.

Русия също така добави възможности за насочване на стари бомби, които хвърля от самолети, летящи извън обсега на украинската противовъздушна отбрана, включително от руска територия.

Русия също така премести командните центрове и складовете за боеприпаси по-далеч от фронтовата линия, след като Украйна започна да унищожава руската логистика със системи HIMARS.

В началото на войната Москва разгърна в Украйна незащитени колони от руски бронирани машини, очаквайки минимална съпротива от страна на Киев, и изпрати в битката недостатъчно окомплектовани и въоръжени части, в резултат на което загинаха десетки хиляди руски войници.

Сега Русия защитава по-добре войниците си, като изгражда дълбоки, добре укрепени окопи. Скриват танковете и бронетранспортьорите си в горските пояси и под маскировъчни мрежи, като правят набези за обстрел на украинските позиции, след което бързо се изтеглят.

След като Украйна започна да използва безпилотни летателни апарати за насочване на руски военни самолети дълбоко в Русия, руснаците започнаха да разпръскват самолетите си на повече летища. Освен това те започнаха да облицоват крилата и фюзелажа с гуми.

"Поставянето на гуми, щайги и други материали върху крилата и фюзелажа може да е опит за объркване или промяна на визуалната картина, използвана от безпилотните самолети, насочени към целта", казва Стивън Ууд, старши директор в Maxar.

Командирът на ВВС на САЩ Хекер заяви, че този ход може да е опит на Русия да предпази самолетите от взривове на дронове.

"Това е поставяне на чували с пясък. Нещо удря самолета. Вместо да направи вдлъбнатина в самолета, която може да го направи негоден за летене за кратък период от време, то удря гума", каза той.

Станете почитател на Класа