Позицията на Пекин спрямо Украйна "вреди на имиджа на Китай"

Позицията на Пекин спрямо Украйна "вреди на имиджа на Китай"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Позицията на Пекин спрямо Украйна "вреди на имиджа на Китай", казва европейският комисар по търговията на Валдис Домбровскис по време на визита в Китай, предаде Франс прес.

 

 

 

"Налице е (...) риск за репутацията на Китай", заяви комисарят, говорейки пред студенти в университета "Цинхуа" в Пекин. "Тази позиция вреди на имиджа на страната не само по отношение на европейските потребители, но и на бизнеса", допълни той, визирайки позицията на Китай във връзка с Украйна.

"Териториалната цялост винаги е била ключов принцип за Китай в международната дипломация, но войната, водена от Русия, е грубо нарушение на този принцип", подчерта еврокомисарят.

"Освен това Китай винаги се е застъпвал за това, че всяка страна трябва да бъде свободна да избира своя път на развитие", добави той. "Ето защо за нас е много трудно да разберем позицията на Китай относно войната на Русия срещу Украйна, тъй като тя нарушава основните принципи на Китай".

Китай и Русия се смятат за стратегически съюзници, като двете страни често хвалят "неограниченото" си партньорство и икономическото и военното си сътрудничество.

Европейските компании в Китай се притесняват от новите закони за национална сигурност и поставят под въпрос дейността си в страната, предупреди още Домбровскис.

"Европейските компании са обезпокоени от посоката, в която поема Китай и много от тях се чудят за позицията си в тази страна", каза той.

"Те се чудят дали това, което мнозина смятаха за взаимоотношения "печеля-печеля" през последните десетилетия, може да се превърне в динамика "губя, губя" през следващите години", добави той.

"Китайското правителство е създало по-политизирана бизнес среда, като е разширило набора от инструменти за защита на националната сигурност и развитието си", отбеляза той.

И "това е довело до по-малка прозрачност, неравен достъп до обществени поръчки, дискриминация по отношение на стандартите и изискванията за сигурност, както и изискванията за локализиране и прехвърляне на данни", предупреди европейският комисар.

Той посочи по-специално законите за националната сигурност, одобрени наскоро в Китай. "Новият Закон за външните отношения и новата версия на Закона за борба със шпионажа предизвикват голяма загриженост у нашата бизнес общност, тъй като тяхната двусмисленост оставя твърде много възможности за тълкуване", предупреди той.

Станете почитател на Класа