Париж е загрижен за териториалната цялост на Армения

Париж е загрижен за териториалната цялост на Армения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Френският президент Еманюел Макрон изрази безпокойство относно териториалната цялост на Армения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

 

В пространно интервю за френските телевизии Те Еф 1 и Франс 2 Макрон каза, че Франция е " много бдителна относно териториалната цялост на Армения, защото това е заложено на карта".

"Днес имаме една Русия, която е съучастник на Азербайджан, една Турция, която винаги е подкрепяла тези маневри и една власт, която нищо не може да смути и която заплашва границата на Армения", каза Макрон.

След само 24 часа сражения по време на светкавичната операция на Баку по-рано през седмицата властите на Нагорни Карабах снеха оръжие и започнаха преговори в четвъртък с представители на азербайджанските власти. Преговорите са с посредничеството на Москва за реинтеграцията на Нагорни Карабах в Азербайджан.

Армения негласно упрекна по-рано днес Русия за нейната липса на подкрепа в тази криза. Арменският премиер Никол Пашинян определи като неефикасни настоящите съюзи на неговата страна, визирайки отношенията ѝ с Москва, наследени от съветско време.

По-рано днес Франс прес съобщи, че лидерите на Армения и Азербайджан ще се срещнат в началото на следващия месец. Агенцията се позова на арменските власти.

Премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще се срещнат на 5 октомври в южния испански град Гранада, обяви арменският Съвет за сигурност. В комюникето се уточнява, че в разговорите ще участват още председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

Във вторник, 26 септември, в Брюксел ще има подготвителна среща с участието на секретаря на арменския Съвет за сигурност Армен Григорян, на Хикмет Хаджиев, помощник на азербайджанския президент, и на съветници на председателя на Европейския съвет, френския президент и германския канцлер, пише още в съобщението, цитирано от ТАСС.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще проведе от своя страна среща с азербайджанския си колега Илхам Алиев в азербайджанския анклав Нахичеван, съобщиха редица турски медии. Нахичеван е между Армения и Иран и на границата с Турция. По-рано през седмицата турският лидер изрази подкрепата си за армията на Баку, който през 2020 г. си върна големи територии от Нагорни Карабах.

Същевременно Армения днес обяви, че 1050 души са влезли в страната от Нагорди Карабах, предадоха световните агенции.

Станете почитател на Класа