В Техеран са скептични, че отношенията между Израел и страните от Персийския залив ще се нормализират

В Техеран са скептични, че отношенията между Израел и страните от Персийския залив ще се нормализират
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви в интервю за американската телевизия Си Ен Ен, че усилията за нормализиране на отношенията между Израел и арабските страни от Персийския залив, в това число и Саудитска Арабия, няма да успеят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Израел се сближи с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан след оглавявана от САЩ дипломатическа инициатива през 2020 г. Установяването на връзки със Саудитска Арабия, където се намират някои от светите места за исляма, би било голяма награда за Израел и би променило геополитиката на Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

В същото интервю Раиси заяви, че Иран не е казал, че не иска инспектори от Международната агенция за ядрена енергия да посещават страната. Преди няколко дни Техеран забрани достъпа на няколко ядрени инспектори на МААЕ до страната, припомня Ройтерс.

В интервюто иранският президент също така заяви, че Иран обогатява уран до 60 процента в отговор на нарушаването от страна на европейски страни на иранската ядрена сделка. Раиси добави, че Техеран официално е обявил, че тези действия не целят Иран да се сдобие с ядрено оръжия, а са в отговор на това, че европейските страни по ядрената сделка не се придържат към задълженията си по нея. Ако те се върнат към това придържане, то Иран също, както и в миналото, ще спазва своите задължения по споразумението.

На 3 март ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси посети Техеран след информациите, че в ядрени обекти на Иран са открити следи от обогатяване на уран до 83,7 процента, тоест практически до оръжейно ниво. След тази визита в публикувано изявление на МААЕ и Организацията за атомна енергия на Иран се отбелязва намерението на Техеран да позволи дейностите по проверка и мониторинг и да предостави достъп до три ядрени обекта на територията на страната. После властите на Иран заявиха, че МААЕ е закрило разследването по случая с обогатяване на уран до 83,7 процента, припомня ТАСС.

Станете почитател на Класа