Зеленски: Светът подкрепя позицията ни за реформа на Съвета за сигурност на ООН

Зеленски: Светът подкрепя позицията ни за реформа на Съвета за сигурност на ООН
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази увереност, че светът подкрепя позицията на Украйна за това да се дадат повече права и възможности в ООН на всички страни, които уважават другите страни по света и мира.

 

 

Зеленски заяви това във видеообръщение към сънародниците си тази нощ, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

"Тази година Украйна представи пред ООН визия за реформата на ключовата институция на ООН - Съвета за сигурност", припомни Зеленски.

Според него сега Съветът за сигурност на ООН като цяло не е в състояние да спре агресията и наистина да възстанови мира поради остарялата система на вето, при която няма граници за злоупотреба с това право от страна на една агресивна сила. Украинският държавен глава подчерта, че това трябва да се промени.

"И като цяло е необходимо да се дадат повече права и възможности в ООН на всички държави, които уважават другите държави и мира. Сигурен съм, че светът подкрепя нашата украинска позиция", подчерта Зеленски.

Зеленски съобщи и някои подробности за последните отбранителни пакети, обявени от САЩ и Канада като част от продължаващата военна помощ за Украйна.

"От САЩ получаваме артилерия, снаряди, ракети ХАЙМАРС, ракети за противовъздушна отбрана, допълнителни системи за противовъздушна отбрана, тактически превозни средства. И някои други видове оръжия, които ще се използват на бойното поле", отбеляза той.

В същото време Канада взе решение за дългосрочна отбранителна подкрепа за Украйна на стойност 500 000 долара. "По-специално това са превозни средства за медицинска евакуация, които са наистина необходими на фронта. Договорихме се за производството и доставките", обобщи Зеленски.

Станете почитател на Класа