Минск подкрепя идеята за азиатски, африкански и латиноамерикански нации в Съвета за сигурност

Минск подкрепя идеята за азиатски, африкански и латиноамерикански нации в Съвета за сигурност
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Беларус подкрепя предложението за разширяване на Съвета за сигурност на ООН чрез добавяне на нови постоянни членове от Азия, Африка и Латинска Америка, заяви беларуският външен министър Сергей Алейник пред Общото събрание на ООН.
„В момента е наложително да се разшири категорията на постоянно членство чрез добавяне на големи развиващи се нации от Азия, Африка и Латинска Америка. Радващо е да знаем, че Китай и Русия подкрепят този вид реформа на Съвета, както те обявиха на много пъти", каза той на общия политически дебат на 78-ата сесия на Асамблеята.
По думите му „останалите три членки (Обединеното кралство, САЩ и Франция) трябва да потвърдят промените и да се съгласят официално да ги подпечатат".
Алейник каза „С трима представляващи Запада от петте постоянни членове, Съветът в момента не отразява съвременните политически реалности. Тези членове не се интересуват от промяна на статуквото в света. Следователно и Съветът не изпълнява функциите си да подкрепя международния мир и сигурност. Само по-представителен и демократичен орган може да се справи с тази задача".
В момента Съветът за сигурност на ООН се състои от пет постоянни членове с право на вето - Русия, Обединеното кралство, Китай, САЩ и Франция.
Освен това върховният орган за вземане на решения на ООН има десет непостоянни членове, избирани от Общото събрание за двугодишен мандат и заемащи местата си на ротационен принцип по географски регион.

Станете почитател на Класа