Тихоокеанската срещата на върха на Байдън претърпя неуспех

Тихоокеанската срещата на върха на Байдън претърпя неуспех
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Белият дом заяви, че е разочарован, че министър-председателят на Соломоновите острови Манасе Согаваре няма да присъства на среща на върха на тихоокеанските острови с Джо Байдън следващата седмица.
Американският президент ще бъде домакин на втора среща на върха с лидерите на Форума на тихоокеанските острови в Белия дом днес, като част от усилията си да засили ангажимента с регион, в който САЩ водят битка за влияние с Китай.
Согаваре използва речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк в петък, за да похвали „сътрудничеството за развитие с Китай като по-малко ограничаващо, по-отзивчиво и съобразено с нашите национални нужди и Пекин е наш водещ инфраструктурен партньор".
Согаваре каза, че е постигнал разбирателство с президента Си Дзинпин по време на посещение през юли в Китай за Соломоновите острови за постигане на развитие чрез политиките на Китай, включително в инициативата „Един пояс, един път" (BRI) и инициативата за глобална сигурност.
Отделно Китай и Източен Тимор обявиха, че са подобрили двустранните връзки до цялостно стратегическо партньорство, което потенциално ще даде на Пекин повече влияние в региона. Споразумението дойде, след като Си се срещна с министър-председателя на Източен Тимор Ханана Гусмао в източния китайски град Ханджоу преди церемонията по откриването на Азиатските игри, съобщи Пекин. „Двете страни ще увеличат взаимната подкрепа и ще засилят международното сътрудничество", каза Си.
Миналата година, когато Хосе Рамос-Орта встъпи в длъжност като пети президент на Източен Тимор от независимостта на страната през 2002 г., нобеловият лауреат обеща да изгради по-тесни отношения с Китай, особено в енергетиката, селското стопанство и инфраструктурата.
Подобрявайки връзките си, Китай и Източен Тимор се споразумяха за сътрудничество в рамките на BRI, подкрепян от Си, което може да отвори пътя за инвестиции в инфраструктура. Източен Тимор също се стреми да започне да произвежда природен газ от своите находища Greater Sunrise около 2030 г., надявайки се да развие офшорния проект, който е заседнал в безизходица от десетилетия.
Двете страни се споразумяха за тясно военно взаимодействие на високо ниво, разширяване на двустранните инвестиции и сътрудничество в области, включително инфраструктура и храни, се казва в съвместна декларация, публикувана в събота.
Премиерът на Вануату Сато Килман също няма да присъства на срещата, каза служител от кабинета му в петък, тъй като всички депутати от правителството на Вануату трябваше да бъдат в парламента в понеделник заради вот на недоверие.

Станете почитател на Класа