Протести в Лондон "Брекзит беше огромна грешка"

Протести в Лондон "Брекзит беше огромна грешка"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Протестиращите срещу излизането на Обединеното кралство от ЕС нарекоха този ход „огромна грешка", като те водят кампания за повторно присъединяване към блока. Голяма тълпа от проевропейски протестиращи се събра пред хотел Хилтън на Парк Лейн в централен Лондон за Националния марш за възвръщане (NRM) в събота.
Стотици хора, облечени в сини дрехи и носещи знамена на ЕС, изпълниха тротоара преди шествието по улиците на града, което се завърши с митинг на площада пред парламента.
Групи столични полицаи бяха на място, докато протестиращите раздаваха листовки, а минаващите коли надаваха клаксони в подкрепа.
Питър Кор, лидерът и съосновател на NRM, каза, че е решил да организира шествието, защото „чувства, че всички са се отказали от каузата".
Обединеното кралство гласува да напусне ЕС на референдум през юни 2016 г., свикан от тогавашния министър-председател Дейвид Камерън.
Кор, шофьор на камион от Дарби, каза: „Брекзит беше огромна грешка, ние всички – особено работническата класа и по-бедните хора – плащаме за това и трябва да направим нещо по въпроса."
60% от страната и 80% от хората на възраст под 25 години последователно подкрепят повторното присъединяване към ЕС в проучванията. „Мразя расизма и ксенофобията и точно това ми се стори голяма част от кампанията за гласуване на напускане", каза Кор.
Кийра Сърджънт на 21 години, един от ораторите на митинга, каза: „Бях само на 14, когато се проведе референдумът, така че има огромно количество мои връстници, които не получиха шанса да бъдат чути".
Протестиращите издигнаха плакати, изразяващи недоволството си от напускането на ЕС: „Пътят към повторното присъединяване към ЕС започва тук". Групи от цялата страна, включително от Девън, Корнуол и Стратфорд, присъстваха с персонализирани плакати.
Представители на партията на Зелените издигнаха транспарант в знак на солидарност.
Тери Райнтке, член на Европейския парламент от Германия и съпредседател на групата на Зелените в асамблеята, каза „Европейците гледат на събития като марша с много симпатии и Обединеното кралство се разглежда като абсолютно неразделен партньор. Обединеното кралство успя да изгради едно от най-големите проевропейски движения в Европа и все още можем да почувстваме, че има толкова много милиони хора в Обединеното кралство, които искат да се присъединят отново към ЕС".
Попитана дали е имало дискусии в Европейския парламент относно възможното завръщане на Обединеното кралство, тя каза: „Ако има желание да се присъедини отново, вратата ни ще бъде отворена".

Станете почитател на Класа