Лавров: Русия е готова за преговори за Украйна, но без примирие

Лавров: Русия е готова за преговори за Украйна, но без примирие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

„Русия е готова за преговори за Украйна, но няма да разглежда никакви предложения за прекратяване на огъня, тъй като Москва вече е била измамена веднъж", каза руският външен министър Сергей Лавров.
„Ние работим в реалната ситуация, която се е развила. През март и април 2022 г. имаше преговори, всичко вече беше парафирано. Но два дни по-късно имаше Буча, защото мисля, че някой в Лондон или Вашингтон не иска тази война да свърши. Ето защо сега, когато чуваме за преговори, Путин го коментира и каза много ясно: да, ние сме готови за преговори, но няма да разглеждаме никакви предложения за прекратяване на огъня, защото веднъж го обмисляхме, но вие ни измамихте", каза първият дипломат на пресконференция след 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.
Първият руски дипломат посочи „Западът е забранил на Киев да преговаря с Москва. Ние не само бяхме готови, ние се съгласихме да преговаряме, постигнахме споразумение през април 2022 г. И след това, както разбирам, на Зеленски беше казано: след като се съгласиха толкова бързо, нека ги изтощим", каза външният министър.
По-рано Лавров каза, че колкото повече Киев отлага преговорите с Москва, толкова по-трудно ще бъде да се преговаря по-късно. Според него първата стъпка за подобни контакти трябва да бъде отмяната на указа на Зеленски, забраняващ диалога с Москва.

Станете почитател на Класа