Протести в Мадрид срещу амнистия на каталунските сепаратисти

Протести в Мадрид срещу амнистия на каталунските сепаратисти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Хиляди хора се събраxa в Мадрид вчера, за да протестират срещу евентуална амнистия за онези, които участваха в неуспешния натиск за независимост на Каталуния преди шест години, който хвърли Испания в най-тежката политическа криза от десетилетия.
Въпросът за амнистия беше повдигнат след неубедителните общи избори през юли, на които управляващата социалистическа партия в Испания (PSOE) беше победена с малко от консервативната Народна партия (PP).
Въпреки победата на PP, PSOE, водена от действащия премиер Педро Санчес, има най-добри шансове да състави ново правителство. Но за да направи това, Санчес ще трябва да разчита на подкрепата на Junts, твърдолинейната каталунска партия за независимост, водена от бившия каталунски регионален президент Карлес Пучдемон, който избяга от Испания преди шест години, за да избегне арест за ролята си в организирането на едностранния и незаконен опит за независимост.
Пучдемон, който живее в изгнание в Брюксел, каза, че партията му ще подкрепи Санчес само ако служебният премиер даде амнистия на всички, замесени в опита за отцепване.
Санчес, който преди две години помилва девет каталунски лидери за независимост, осъдени за сепаратистки натиск, отказа да изключи нещо. В началото на месеца един от неговите действащи вицепремиери, лидерът на Сумар, Йоланда Диас, пътува до Белгия, за да се срещне с Пучдемон, за да обсъдят възможни варианти за ново правителство.
Лидерът на ПП, Алберто Нунес Фейхоо, ще потърси подкрепата на депутатите следващата седмица, за да състави ново правителство, но опитът му вероятно ще се провали, тъй като му липсва необходимата подкрепа в Конгреса. Санчес, който е на поста в продължение на пет години, след това ще предложи себе си като кандидат за министър-председател – ако приеме, че може да спечели подкрепата на Пучдемон.
Говорейки в сряда, служебният премиер внимателно избягваше всякакво споменаване на амнистия. „Ако бъда избран за кандидат, ще говоря – напълно откровено и прозрачно – за основните линии на едно хипотетично управление, водено от социалистическата партия. Но това, което мога да ви кажа сега, е, че ще бъде в съответствие с това, което вече сме направили. Виждал съм някои от нещата, които бяха казани – не само от опозицията, но и в консервативните медии – и имахме пет години апокалиптични пророчества, които не са се сбъднали." Санчес добави, че подходът му към каталунския въпрос – който е значително по-примирителен от този на неговия предшественик от ПП Мариано Рахой – се е отплатил и е успял да събере отново „травматизираната" Испания.
Но ПП обвини Санчес в лицемерие и гол опортюнизъм, изтъквайки, че лидерът на социалистите преди това се е противопоставил на амнистията и е обещал, че отговорните за опита за излизане от Испания ще бъдат изправени пред правосъдието. „Вероятно сме в повратна точка в демократичната история на нашата страна. Вчера за първи път видяхме испански премиер да говори открито за възможността за амнистия за всички, които са извършили престъпления срещу испанската демокрация. Това е същият депутат, който обеща, че всички бегълци ще бъдат изправени пред правосъдието. Очевидно е, че това, което виждаме, е изборна измама, атака срещу испанската демокрация и атака срещу разделението на властите, заложено в конституцията" каза Фейхоо.
ПП се надява да се възползва от обществения гняв заради перспективата за амнистия и свика голяма демонстрация в столицата в неделя „в защита на равенството на всички испанци". Консерваторите се надяват да използват събитието, за да възвърнат инерцията, която са изгубили след изборите, и да окажат натиск върху Санчес в навечерието на вероятно обречения опит на Фейхоо да сглоби правителство.
Ако Санчес не успее да спечели необходимата подкрепа, за да си върне поста, Испания отново ще се отправи към урните в началото на следващата година за шестите си общи избори за девет години.

Станете почитател на Класа