Поне 400 души са пристигнали от Нагорни Карабах в Армения

Поне 400 души са пристигнали от Нагорни Карабах в Армения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Близо 400 бежанци от Нагорни Карабах вече са пристигнали в Армения, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

 

 

В сряда Азербайджан си върна контрола над областта, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци.

Първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения днес, съобщи по-рано Ройтерс. Репортери на агенцията казаха, че са видели стотици етнически арменци в град Горис, близо до границата с Азербайджан.

По данни на арменското правителство към 18 ч. (17 ч. българско време) в страната са влезли 377 бежанци.

Руските миротворци в региона са съпроводили 311 етнически арменци от Нагорни Карабах в Армения, съобщи на свой ред министерството на отбраната на Русия.

По-рано днес Давид Бабаян, съветник на "президента" на провъзгласената от арменците в Нагорни Карабах "Република Арцах" Самвел Шахраманян, заяви пред Ройтерс, че всички 120 хиляди арменски жители на областа ще отидат в Армения, тъй като не искат да живеят в Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване.

Азербайджанските власти казват, че ще реинтегрират региона и ще гарантират правата на арменските му жители, отбелязва агенцията.

Арменците в Нагорни Карабах вероятно ще напуснат областта и Армения е готова да ги приеме, заяви тази сутрин премиерът Никол Пашинян.

В страната се чуват призиви за оставката на Пашинян заради това, че не е успял да помогне на арменците в Нагорни Карабах. И днес много демонстранти са се събрали пред сградата на правителството в столицата Ереван.

Пашинян обвини публично Русия, че не е направила достатъчно, за да помогне на Армения, и даде да се разбере, че Ереван ще преразгледа съюза си с Москва, отбелязва Ройтерс. В отговор представители на руските власти казаха, че арменският премиер сам си е виновен, и припомниха, че многократно са го предупреждавали, че неговата страна, която граничи с Азербайджан и с могъщия му съюзник Турция, няма много приятели в региона.

Станете почитател на Класа