“Такова не го очакваха”: На Запад се удивиха от издръжливостта на руската икономика

“Такова не го очакваха”: На Запад се удивиха от издръжливостта на руската икономика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.09.2023
  • Share:

Международните институции отново рязко подобриха прогнозите си за руската икономика. Така ОИСР очаква ръст на БВП от 0,8% в края на годината вместо спад от 1,5%.

 

 

За трети пореден път МВФ също отбелязва положителна динамика. Министерството на икономическото развитие на свой ред прогнозира ръст от 2,8%. Нямаше продължителна рецесия. Анализаторите констатират: структурната трансформация под санкциите вече дава плодове.

Актуализирани прогнози

Както следва от септемврийския доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), руската икономика ще нарасне с 0,8% през 2023 г. и с 0,9% през 2024 г. Преди това говореха за процент и половина свиване.

ОИСР също коригира прогнозата си за инфлацията: 5,2% вместо 5,4%.

Международният валутен фонд промени прогнозите си вече три пъти тази година: през януари очакваха растеж от 0,3%, сега с 1,5%. През 2024 г. с 1,3%.

Както обясни МВФ, показателите са ревизирани поради „обективни данни“ за търговията на дребно, строителството и индустриалното производство, „които показват силно първо полугодие“.

Министерството на икономическото развитие очакваше 1,2%, сега е 2,8.

Миналата година западните институции прогнозираха тежка и продължителна рецесия за Русия. Спадът обаче е по-малък, отколкото през пандемичната 2020 г.: 2,1% срещу 2,7%. Предупредиха и за неизбежното - най-ниската точка ще бъде през първото тримесечие на 2023 г., когато ще се задейства забавеният ефект от санкциите. Но и тук грешаха: вместо очаквания срив от повече от осем процента, икономиката се сви само с 1,8 на сто.

Ръст на производството

Дълбока рецесия беше прогнозирана, наред с други неща, „поради принудителна структурна трансформация в нискотехнологична икономика“. Оказа се точно обратното. Ако преди това Русия беше по-скоро звено в световната верига за доставки, сега се развива модерно производство за вътрешния пазар. До голяма степен за това допринесе оттеглянето на западния бизнес.

Вносът се замества активно от местни компании.

През първото полугодие се увеличава производството на компютри, електронни и оптични продукти - със 71.6%, автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 51.7, готови метални изделия - с 45.8, мебели - с 34.3, електрическо оборудване - с 32 ,1, дрехи - на 44.

"Темповете на растеж на БВП остават ниски, под предкризисните два до три процента. Основната подкрепа идва от добивните индустрии, промишления добив и износа на суровини, където беше възможно да се поддържат обеми. Вътрешното търсене също се увеличава - потреблението на домакинствата , инвестиции в дълготрайни активи“, изброява Владислав Антонов, финансов анализатор в “БитРивър”.

Износ на петрол

Важен фактор е пренасочването на износа на петрол от Европа към Азия, основно към Китай и Индия.

"Цената на руския “Урал” в момента е 70-75 долара за барел, въпреки факта, че има ембарго и таван от 60 долара. През втората половина на годината, поради това, както и увеличение на приходи не от петрол и газ, бюджетният дефицит отстъпи място на излишък“, отбелязва Гюзел Проценко, генерален директор на “Алфа-Форекс”.

"Логистиката и транспортирането на товари се развиват. Броят на поръчките от корабните компании се увеличи, след като чуждестранните петролни търговци отказаха да транспортират руски петрол поради опасения от вторични западни санкции", добавя анализаторът.

Обективни пречки

Има обаче спад в преработващата индустрия поради проблеми с вноса на технологии и оборудване. Износът на услуги и туризъм намалява. Трудности има и в строителната индустрия, търговията на едро и дребно.

Производствената промишленост беше подкрепена от държавните поръчки за отбрана.

Експертите посочват, че промяната в оценките е настъпила през май. Икономическият растеж се ускори и продължи. Възстановяването обаче не е завършено.

"Геополитическите рискове и последните пакети от западни санкции оказват силно влияние върху пазара на стоки, а това е един от основните източници на доходи на страната. Въведените от правителството мита показват, че бюджетът се нуждае от нови двигатели, но затягането на Централната банка на паричната политика отслабва този потенциал", посочва Александър Соловьов, финансов анализатор.

Недостиг на кадри

Сериозен ограничител за по-нататъшния екстензивен растеж е недостигът на работна ръка в реалния сектор на икономиката. Браншът е изправен пред недостиг на кадри. Страната има рекордно ниска безработица и това забавя икономическото развитие.

"Увеличаването на търсенето на труд без увеличаване на производителността на труда може да доведе до ускоряване на инфлацията и спад в реалните темпове на растеж както на БВП, така и на доходите на домакинствата. През следващите няколко години е необходимо да се реши този проблем на ниво отделни предприятия и икономика. като цяло“, подчертава анализаторът Алексей Нестеренко.

Както установи Висшата школа по икономика, почти всички индустрии страдат от недостиг на кадри. Особено автомобилната индустрия, производството на електрическо оборудване и петролни продукти.

Според Министерството на труда промишлеността, строителството, транспортните предприятия, както и системата на здравеопазването имат голяма нужда от служители. Агенцията изчислява, че до 2030 г. икономиката ще се нуждае от 73,6 милиона души. Освен това ще са необходими 800 хиляди нови работници в производството, 430 хиляди в науката и информационните технологии, 400 хиляди в транспорта и складирането, 285 хиляди в здравеопазването и социалния сектор.

 

 

 

Елена Савелиева, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа