Русия е ангажирана с мораториума върху ядрените опити

Русия е ангажирана с мораториума върху ядрените опити
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.09.2023
  • Share:

Руската страна е ангажирана с мораториума върху ядрените опити и ще се придържа към тази позиция, ако други страни я спазват, каза руският заместник външен министър Сергей Вершинин.
„Русия обяви доброволен мораториум върху ядрените опити в началото на 90-те години и оттогава се е ангажирала с него. Ние ще продължим да действаме по този начин, ако други ядрени държави се държат по същия начин", каза той на Конференцията за улесняване на влизането в Сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.
„Доброволните мораториуми върху ядрените опити, макар и много важни, не могат да компенсират факта, че основната задача за прилагане на договора не е решена. Едностранните мерки също не могат да бъдат заместител на международните задължения съгласно договора", каза той.
„В заключение бих искал да повторя, че Русия приема заключителната декларация на нашата конференция, включително списъка с мерки за улесняване на влизането в сила на договора. Ние ще направим всичко възможно, за да насърчим практическото им прилагане", подчерта Вершинин.
Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити беше одобрен от Общото събрание на ООН на 24 септември 1996 г. Той забранява тестови експлозии на ядрени оръжия и всякакви други ядрени експлозии, както за граждански, така и за военни цели, във всички среди. Договорът е ратифициран от 178 страни, включително Обединеното кралство, Франция и Русия.
Той обаче не е влязъл в сила. За да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран от 44-те държави, които притежават ядрени оръжия, или имат потенциален капацитет да се сдобият с тях (списъкът е съставен въз основа на данни от Международната агенция за атомна енергия).
Осем държави от този списък са извън договора: Индия, Северна Корея и Пакистан не са подписали договора; Египет, Израел, Иран, Китай и САЩ го подписаха, но не го ратифицираха.

Станете почитател на Класа