Байдън ще потвърди отново намерението си да реформира СС на ООН

Байдън ще потвърди отново намерението си да реформира СС на ООН
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.09.2023
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън ще потвърди отново намерението на Вашингтон да разшири Съвета за сигурност на ООН по време на речта си пред Общото събрание на ООН. Това каза координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби в интервю за The Daily Telegraph.
„Бяхме ясни, че вярваме, че е време да разгледаме архитектурата на Съвета за сигурност. Вярваме, че тя трябва да бъде по-всеобхватна Байдън ще повтори подкрепата на САЩ за разширяването на Съвета за сигурност тази седмица", каза той.
В момента има пет постоянни членове на Съвета за сигурност: Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. Всяка от тези нации има право на вето в съвета. Допълнителни 10 държави, избрани на географски принцип, имат статут на непостоянен член.
Представители на администрацията на САЩ многократно са се изказвали в полза на реформирането на Съвета за сигурност на ООН. По-специално Байдън каза по време на предишната си реч на Общото събрание миналата година, че Вашингтон подкрепя увеличаването на броя на постоянните членове, включително чрез африкански и латиноамерикански държави.
По-рано стана известно, че Вашингтон също подкрепя предоставянето на статут на постоянен член на Индия. Освен това, според The Daily Telegraph, САЩ биха искали да видят Германия и Япония в реформирания Съвет за сигурност.
Руският външен министър Сергей Лавров каза по-рано, че Русия отбелязва особено Индия и Бразилия като достойни кандидати за постоянно членство със задължително представителство и на Африка.

Станете почитател на Класа