Висши американски и китайски дипломати в Малта изглаждат обтегнатите отношения

Висши американски и китайски дипломати в Малта изглаждат обтегнатите отношения
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.09.2023
  • Сподели:

Висши американски и китайски дипломати се срещнаха в Малта през уикенда, когато двете най-големи икономики в света се опитаха да изгладят обтегнатите отношения и да разчистят пътя за срещата на своите президенти – Джо Байдън и Си Дзинпин – през ноември.
Според Пекин и Вашингтон съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан се е срещал многократно с външния министър на Китай Ван И в Малта, където – според отделни изявления – са били проведени „откровени, съществени и конструктивни" разговори.
В съобщение от Белия дом в неделя се казва, че официалните лица са обсъдили двустранните отношения между САЩ и Китай, опасенията за глобалната и регионална сигурност, войната на Русия срещу Украйна и проблемите около Тайванския пролив.
Китайското външно министерство каза, че страните са се съгласили да поддържат обмен на високо ниво и да провеждат двустранни консултации по азиатско-тихоокеанските въпроси, морските въпроси и външната политика.
Американски служител каза за Ройтерс, че „има някои малки или ограничени индикации, че Пекин е готов да отвори отново някои междувоенни комуникации, използвани за деескалация на конфликта между двете страни", след като тези връзки бяха прекъснати след посещение в Тайван до тогава говори Камарата Нанси Пелоси през август 2022 г.
Срещите между Уанг и Съливан са първите им от май, четири месеца след като Байдън нареди на американски бойни самолети да свалят управляван от Китай балон край бреговете на САЩ. Китай осъди свалянето като "сериозно нарушение на международната практика". Свалянето на балона по-късно накара администрацията на Байдън да отмени пътуването до Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкен.
Обтегнатите отношения между САЩ и Китай заради американската подкрепа за Тайван, търговските търкания около интелектуалната собственост и натрупването на китайска армия – особено в областта на хиперзвуковите ракети, с които САЩ не разполагат – поставят под съмнение срещата между Байдън и Си на Срещата на Аиатско- Тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Сан Франциско през ноември. Миналата седмица висшата китайска агенция за сигурност намекна, че всяка среща между двамата лидери зависи от това САЩ да „покажат достатъчно искреност". Байдън и Си не са се срещали от ноември 2022 г., когато имаха три часа и половина среща на Г-20 в Бали, Индонезия. Си не се появи на срещата на Г-20 в Ню Делхи, Индия, миналия уикенд. По-късно Байдън изрази разочарование, но добави, че ще „го види".
В неделния отчет, предоставен от Белия дом, се казва, че срещата между Съливан и Уанг е „част от продължаващите усилия за поддържане на отворени линии за комуникация и отговорно управление на отношенията".
В изявлението се добавя, че разговорите се основават на разговора в Бали, срещите на Съливан и Уанг през май и дипломатическите посещения на САЩ в Пекин през последните няколко месеца от Блинкен, министъра на финансите Джанет Йелън, специалния посланик по въпросите на климата Джон Кери и министъра на търговията Джина Раймондо.
В известието на САЩ се казва „Съливан отбеляза важността на мира и стабилността в Тайванския проток" по време на срещите. Според изявлението на китайското външно министерство Уанг предупредил САЩ, че „Тайван е първата непреодолима червена линия на китайско-американските отношения". Уанг също каза, че развитието на Китай има „силен вътрешен импулс" и „не може да бъде спряно" и че „китайският народ не може да бъде лишен от легитимното право на развитие".

Станете почитател на Класа