Кийр Стармър: Лейбъристите ще търсят основно пренаписване на сделката за Брекзит

Кийр Стармър: Лейбъристите ще търсят основно пренаписване на сделката за Брекзит
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.09.2023
  • Сподели:

Кийр Стармър се ангажира да продължи основното пренаписване на сделката за Брекзит с ЕС, ако лейбъристите бъдат избрани, позовавайки се на отговорността си към своите деца и бъдещите поколения.
Лидерът на лейбъристите започва да разкрива плана си за власт, ако партията спечели следващите общи избори, той каза пред Financial Times, че ще търси по-тесни търговски отношения с Брюксел, когато споразумението, договорено от тогавашния премиер Борис Джонсън, бъде подложено на преглед през 2025 г.
„Почти всички признават, че сделката, която Джонсън сключи, не е добра – тя е твърде тънка. С навлизането в 2025 г. ще се опитаме да постигнем много по-добра сделка за Обединеното кралство" каза Стармър.
Стармър направи коментарите на конференцията на лявоцентристки лидери и срещата на върха за действие за глобален прогрес в Монреал, където имаше среща с премиера Джъстин Трюдо. Пътуването е част от по-широка обиколка на международната сцена: Стармър посети Хага миналата седмица и ще пристигне в Париж, за да се види с френския президент Еманюел Макрон.
Лидерът на Лейбъристката партия каза „Има повече, което може да се постигне навсякъде между Обединеното кралство и ЕС в едно преразгледано споразумение – относно бизнеса, ветеринарното съответствие, професионалните услуги, сигурността, иновациите, научните изследвания и други области". Той изключи повторното присъединяване към ЕС, митническия съюз и единния пазар.
Сделката на Джонсън предстои да бъде преразгледана през 2025 г., но процесът се разглежда от Брюксел повече като процедура за изглаждане. Европейският апетит за предоговаряне на сделка, която започна през 2021 г., е несигурен.
„Трябва да накараме сделката да работи. Това не е въпрос на връщане. Но аз отказвам да приема, че не можем да я накараме да работи. Когато казвам това, мисля за тези бъдещи поколения", каза Стармър пред вестника
Неговите коментари се присъединяват към други скорошни интервенции, в които лидерът започна да очертава как може да изглежда Великобритания на Стармър, докато лейбъристите планират властта. Партията му постоянно надминава консерваторите в проучванията на общественото мнение.

Станете почитател на Класа