Десетки хиляди протестираха срещу изкопаемите горива в Ню Йорк

Десетки хиляди протестираха срещу изкопаемите горива в Ню Йорк
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.09.2023
  • Сподели:

Десетки хиляди климатични активисти излязоха по улиците на Ню Йорк в неделя в „Марш за премахване на изкопаемите горива". Конгресмен Александрия Окасио-Кортез каза на множеството „Движението трябва да стане твърде голямо и твърде радикално, за да бъде игнорирано".
Под аплодисменти от тълпата прогресивната демократка разкритикува САЩ, които продължават да одобряват проекти за изкопаеми горива, нещо, което администрацията на Байдън направи по-рано тази година с противоречивия проект Уилоу в Аляска.
„Всички сме тук по една причина: да сложим край на изкопаемите горива по цялата планета. И начинът, по който създаваме неотложност, е да имаме хора по улиците на света", каза Окасио-Кортес на митинг на финала на марша, който завърши близо до централата на ООН, където световните лидери ще се съберат тази седмица.
Тя каза: „Съединените щати продължават да одобряват рекорден брой лизингови договори за изкопаеми горива и трябва да изпратим съобщение точно тук днес. Въпреки рекордните печалби подкрепата за индустрията за изкопаеми горива започва да се огъва и пропуква. Действията в областта на климата изискват демократично преструктуриране на икономиката. Това, което няма да направим, е да преминем от петролни барони към слънчеви барони".
Организаторите изчислиха, че между 50 000 и 75 000 души са присъствали на шествието в Манхатън и очакваха, че това ще бъде най-големият климатичен марш в САЩ през последните пет години. Полицията в Ню Йорк заяви, че не коментира броя на тълпите.
„Това е невероятен момент. Десетки хиляди хора маршируват по улиците на Ню Йорк, защото искат действия за климата и разбират, че разширяването на изкопаемите горива на Байдън пропилява последния ни шанс да избегнем климатичната катастрофа. Това също показва огромната смелост и борбата на хората, особено на младежите и общностите, живеещи на предната линия на насилието, използвано от изкопаеми горива, да отвърнат на удара и да поискат промяна за бъдещето, което имат пълното право да водят", каза Жан Су от Центъра за биологично разнообразие, участник в организирането на мобилизацията.
Маршът дойде, докато световните лидери се събират за общото събрание на ООН тази седмица и срещата на върха на ООН за климатичните амбиции в сряда, която генералният секретар на ООН Антониу Гутериш описа като „конференция, предназначена да подчертае нови ангажименти в областта на климата". Повече от 650 глобални климатични действия се проведоха по-рано тази седмица; в неделя активисти напръскаха с оранжева боя Бранденбургската врата в Берлин, Германия.
Ръководени от младежи организации, включително Петъците за бъдещето на Грета Тунберг, изиграха водеща роля в организирането на мобилизациите.
Допълнителни протести за климата ще се проведат през следващата седмица, включително в Zuccotti Park в Ню Йорк в понеделник сутринта.

Станете почитател на Класа