Италианският премиер предупреждава, че миграцията е проблем за цяла Европа по време на посещението си в Лампедуза

Италианският премиер предупреждава, че миграцията е проблем за цяла Европа по време на посещението си в Лампедуза

Крайнодясната Джорджия Мелони казва, че кризата не може да бъде „разрешена просто в рамките на италианските граници“ при посещение на острова, където 8 500 пристигнаха за дни

Италианският министър-председател каза, че европейските страни трябва да работят заедно, „за да спрат заминаванията [от Африка]“ и бързо да депортират тези, на които е отказано убежище, които според нея „заплашват бъдещето на Европа“, след като хиляди хора, търсещи убежище, пристигнаха на Лампедуза през миналата седмица.

 

Джорджия Мелони обиколи малкия сицилиански остров, който от години е първото пристанище за хора, предприели коварното пътуване по море от Северна Африка, в неделя сутринта заедно с Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия.

 

Тричасовото посещение, което включва спиране в пренаселен център за приемане и място близо до пристанището, което съдържа останките от крехки лодки, използвани от мигранти, дойде, след като почти 8500 души кацнаха в рамките на три дни миналата седмица – повече от острова население от 6000 души.

 

Тялото на бебе, което почина малко след като се роди на борда на лодка, превозваща 40 пътници, беше поставено в бял ковчег и отнесено до гробището на острова в събота сутринта. Миналата седмица петмесечно момченце се удави по време на спасителна акция.

 

През последните дни имаше хаотични сцени в приемателния център, който има капацитет да приеме само 400 души, като мигранти спят на покритата с боклук улица отвън, а други се опитват да избягат през ограда.

Migrants in Lampedusa

Мигранти в Лампедуза преди пристигането на Джорджия Мелони и Урсула фон дер Лайен. Снимка: Роберто Саломоне/The Guardian

 

Но по времето, когато Мелони и Фон дер Лайен пристигнаха, мнозинството бяха прехвърлени извън острова в центрове в Сицилия или континентална Италия и районът около центъра изглеждаше почти девствен.

 

Мелони, чието крайнодясно правителство пое властта миналия октомври, каза, че напливът застрашава „бъдещето на Европа“ и че са необходими „сериозни решения“, като например борба с контрабандистите на хора, бързо депортиране на нелегални имигранти и бързи действия за прилагане на сделка, подписана тази година с Тунис.

 

„Ако някой мисли, че тази криза, пред която сме изправени, може да бъде решена просто в рамките на италианските граници, би било много голяма грешка, защото този проблем засяга всички и трябва да бъде решен от всички“, каза Мелони. „Продължавам да казвам, че никога няма да го разрешим, като говорим само за преразпределение [на мигранти] – единственият начин да го разрешим е да спрем заминаванията.“

 

Фон дер Лайен обеща бързо депортиране на онези, които не получат убежище, и репресии срещу "бруталния бизнес" на контрабандата на хора. „Ние ще решим кой ще дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства. Не контрабандистите“, каза тя.

 

Тя очерта план от 10 точки, включително предоставяне на подкрепа на Италия при обработката на новопристигнали, докато „проучва възможности за разширяване на съществуващите военноморски мисии в Средиземно море или за работа по нови“. Фон дер Лайен също така призова страните членки да използват механизъм, който им позволява доброволно да приемат мигранти, за да помогнат за облекчаване на тежестта върху Италия.

 

Ursula von der Leyen, left, and Giorgia Meloni at a press conference during their visit.

Урсула фон дер Лайен, вляво, и Джорджия Мелони на пресконференция по време на визитата си. Снимка: Роберто Саломоне/The Guardian

 

Хората обаче продължават да пристигат на острова. Повечето бяха тръгнали от Тунис, където през юли Мелони и Фон дер Лайен подписаха спорна сделка за £105 милиона за спиране на незаконната миграция. Парите все още не са преминали и има критики, че броят на мигрантите, преминаващи от Тунис към Италия, се е увеличил с почти 70% през месеците след сделката, факт, който експертите приписват на хубавото време.

 

Над 127 000 души – повече от двойно повече от същия период на миналата година – са кацнали на италианска земя досега през 2023 г.

 

„Пътувам, за да изпълня мечтата си, която е да отида в Англия, да завърша обучението си и да стана лекар“, каза Муса Адам от Судан, докато чакаше да бъде прехвърлен от острова в събота вечер. Той каза, че четири пъти се е опитвал да стигне до Европа с лодка от Либия, но е бил заловен от либийската брегова охрана и хвърлен в затвора.

 

„Бяхме бити“, каза той. „Видях приятели да умират от болести и глад.“ След това прекоси пустинята до Тунис, където „няма работа и къщи – спяхме на улицата… Вече преодолях толкова много предизвикателства, но трябва да остана позитивен и да продължа напред.“

 

Последната криза разпали отново дебат относно разпределението на отговорностите между държавите от ЕС и повдигна въпроси относно осъществимостта на сделки със северноафриканските страни.

 

Giorgia Meloni views small boats

Джорджия Мелони разглежда малки лодки, използвани от пристигащите в Лампедуза. Снимка: Филипо Атили/EPA

 

Лампедуза, която се намира по-близо до Тунис, отколкото до Сицилия, се занимава с миграцията от Северна Африка повече от 30 години. Но търпението на острова се изчерпва. Жителите протестираха заради опасенията, че ще се превърне в "палатков град".

 

„Мразим да гледаме как хората страдат и винаги сме били там, за да изтегляме тела от морето или да осигуряваме храна и дрехи“, каза Джорджия Пирота. „Но не можем да живеем повече така. Тези хора заслужават уважение, както и ние.”

 

Мелони, чието предизборно обещание беше да спре нелегалната имиграция, се надява сделката с Тунис да осигури решение. ЕС настоя бюджетът, отпуснат на Тунис, да бъде изплатен – в момента той преоборудва 17 кораба, които тунизийските власти да използват в операции по търсене и спасяване.

 

Въпреки това на група евродепутати от Европейския парламент беше отказан достъп до страната, което поражда нови опасения относно ангажимента на президента Каис Сайед да се занимава с въпроси, свързани с нарушенията на човешките права. Преди това той заяви, че Тунис няма да бъде гранична охрана на Европа.

 

Пактът за миграцията на ЕС беше ръководен от Мелони, но е подкрепен от останалата част от Европа, където миграцията се разглежда като критичен въпрос на изборите, особено тези, които се задават в Полша и Холандия.

 

Допълнителни £150 милиона са на разположение по сделката с Тунис за подпомагане на икономическите реформи и развитието на индустриалните връзки с Европа, включително зелена енергия.

 

 

 

Източник: www.theguardian.com

 

 

Станете почитател на Класа