Западните медии: Русия и Северна Корея се обединиха срещу САЩ

Западните медии: Русия и Северна Корея се обединиха срещу САЩ
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.09.2023
  • Сподели:

Прекомерната подкрепа за Украйна от Запада доведе до сближаване между Русия и КНДР, пишат американските медии.

 

 

 

Освен това, както смятат чуждестранните анализатори, сега Москва може да откаже да подкрепи международните санкции срещу Пхенян. Кои други подробности от преговорите между Владимир Путин и Ким Чен-ун са във фокуса на вниманието на западната преса?

„Вашингтон Пост“ пише, че срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун е носела очевидно послание: двамата лидери ще се „стремят да се подкрепят взаимно, докато се борят срещу опитите на САЩ да изолират техните държави“.

Подчертава се, че миналите преговори могат да се превърнат в „спасителен пояс“ за икономиката на КНДР, тъй като в момента „Северна Корея се бори с финансови затруднения и продоволствена несигурност след пандемична изолация и години на санкции“. Вестникът припомня, че по-рано Белият дом е обвинявал Пхенян, че доставя оръжия на Москва. И Русия, и Северна Корея обаче многократно отричаха тези слухове.

На свой ред „Ню Йорк Таймс“ пише, че преговорите, които приключиха на космодрума „Восточни“, дадоха на Вашингтон „ясен сигнал“: подкрепата на Украйна „ще има последствия“, едно от които беше сближаване между Москва и Пхенян.

В същото време вестникът посочва, че дълги години Русия е участвала в санкционния натиск върху КНДР, иницииран от други членове на Съвета за сигурност на ООН, но „в сряда тази позиция изчезна“.

В друга публикация на изданието колумнистът Чой Сан-хун припомня, че на фона на това Сеул под натиска на Вашингтон вече е започнал да доставя снаряди на Щатите. Журналистът признава, че към момента няма доказателства за използване на южнокорейско или севернокорейско оръжие в Украйна, но има опасения по този повод.

Телевизионната компания Си-Ен-Ен акцентира върху факта, че след преговорите и двете страни „не са провели пресконференция, нито са издали комюнике“. „Няма да е лесно да обобщим реалните резултати от срещата на върха в Далечния изток, въпреки че глобалните залози са по-високи от всякога“, смята каналът. „Все още имаме работа с много неизвестни, когато става въпрос за потенциално споделяне на технологии между Северна Корея и Русия“, заключва каналът.

„Економист“ изразява подобни опасения. Москва и Пхенян може да се споразумеят да доставят севернокорейски оръжия на Русия в „деликатен момент от контранастъплението на Украйна, чийто болезнено бавен темп повдигна нови въпроси относно нейната тактика и решимостта на Запада“.

„Политико“ обръща внимание на символиката на избора на космодрума за място за среща на двамата лидери. Според вестника преговорите в „най-важния център за изстрелване на Русия“ може да показват, че „Ким търси руска помощ в разработването на военни разузнавателни спътници“.

Пояснява се, че през последните месеци КНДР многократно се е „провалила в опитите си да изведе в орбита първия си военен шпионски сателит“. Въпреки това подкрепата от Русия може качествено да промени настоящата ситуация. Въпреки това „закупуването на оръжия или предоставянето на ракетна технология на Пхенян би нарушило международните санкции, които Москва е подкрепяла в миналото“. Германският „Шпигел“ на свой ред обърна внимание на продължителността на ръкостискането на лидерите – то продължи 40 секунди.

Срещата между Путин и Ким Чен-ун направи впечатление и на азиатските медии. Така информационната агенция на КНДР пише, че традиционните приятелски отношения между двете държави се издигат и се развиват на по-високо ниво. Отбелязва се, че на космодрума е царяла топла атмосфера, а самата среща се нарича „епохална“.

Преговорите се определят като много „радостно“ събитие. Ръководителят на Русия „поздрави топло“ своя колега, а лидерът на Северна Корея му благодари за поканата и срещата, която се състоя въпреки натовареността с държавни дела.

Южнокорейските публикации дават по-критична оценка. Вестник „Джунан“ е убеден, че отношенията между Москва и Пхенян демонстрират „традиционен вертикал“. „Въпреки че лидерите на Северна Корея и Русия официално споменаха пълно сътрудничество, това може да се тълкува и като Русия не гледа на страната като на нещо повече от логистична верига за доставки.“

По-рано севернокорейският лидер Ким Чен-ун, по време на посещение в Русия, заяви, че Москва се е издигнала до „свещена“ битка срещу „хегемонистичните сили“, за да защити своя суверенитет и сигурност. Той изрази надежда, че двете страни винаги ще се борят заедно срещу империализма и ще изграждат суверенни държави.

Също така ръководителят на КНДР на официална вечеря с Владимир Путин заяви, че е уверен в победата на армията и народа на Русия над „сборището на злото“, което таи илюзии за световно господство. Той добави, че е готов да изгради стабилни и ориентирани към бъдещето отношения с Москва. Освен това Ким Чен-ун вдигна тост за здравето на Путин и победата на Москва, както и за развитието на приятелството между страните.

Руският президент каза, че преговорите са били продуктивни и откровени. Той подчерта, че двустранният диалог е претърпял големи щети поради пандемията от коронавирус, „когато КНДР беше затворена от външния свят“. Въпреки това, след такава тежка епидемиологична ситуация, взаимодействието между Москва и Пхенян ще трябва да направи нов пробив.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред заяви, че Москва ще продължи да изгражда взаимноизгодни отношения с Пхенян, основани на принципа на изгода и за двете страни, независимо от всякакви външни викове и коментари. Освен това той заяви, че лидерите са обсъдили възможността за изпращане на представител на КНДР в космоса.

 

 

 

Евгений Поздняков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа