Какво доведе "Ракетния Ким"? Западът очаква „стоманен дъжд“ за Украйна

Какво доведе "Ракетния Ким"? Западът очаква „стоманен дъжд“ за Украйна
  • Публикация: 
  • Дата:  
    14.09.2023
  • Сподели:

Сутринта на 12 септември бронираният влак, с който севернокорейският лидер Ким Чен-ун замина на посещение в Русия от Пхенян, пресече границата с Русия в южната част на Приморие, съобщават медиите.

 

 

 

По-късно информацията за пристигането на севернокорейския лидер беше потвърдена от прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков . По-рано беше съобщено , че Ким планира да проведе редица срещи у нас, една от които, вероятно, с руския президент Владимир Путин , който, припомняме, сега е на Източния икономически форум (EEF) във Владивосток.

За настоящия лидер на Северна Корея, който наследи властта от баща си Ким Чен Ир през 2011 г., това ще бъде едва второто известно посещение в Русия. Но вниманието на световните медии е насочено към пътуването му съвсем не заради честотата на пътуванията на „лидера на партията, армията и народа” или за тяхната екстравагантност. Въпреки че, разбира се, луксозният влак, с който лидерът на КНДР пътува до Владивосток, привлича вниманието.

В прогнозите: „стоманен дъжд“

Най-вероятната тема за обсъждане сред журналисти и експерти е продажбата и покупката на военни технологии и боеприпаси, като западните медии се фокусират върху закупуването на оръжия от Русия, уж заради опустошените складове на Северния военен окръг. „ Обсъжданата тема е продажбата на боеприпаси на Москва “, пише The Financial Times .

Никой не е очаквал, че ще има толкова голям разход на снаряди. Конфликтът в Украйна показа, че имаме нужда от високотехнологични оръжия много по-малко, отколкото от много голям брой по-евтини оръжия “, цитира The Washington Post политологът Сергей Марков. " Водят се много сериозни преговори и ако Ким дойде, това ще означава, че те вече са се съгласили ."

Севернокорейските боеприпаси биха могли да осигурят на руските войски не съвсем достатъчна, но полезна подкрепа“, статия с такова заглавие публикува Ройтерс в деня на посещението на севернокорейския лидер в Русия. Тонът на публикациите е следният: Кремъл иска да получи повече боеприпаси от КНДР, тъй като запасите на Русия са изчерпани, Северна Корея остава единствената надежда на Москва.

Севернокорейските оръжия ще позволят на Русия да удължи стоманения дъжд , който отприщи срещу Украйна, но те вероятно не са достатъчно напреднали, за да променят хода на битката “, пише Bloomberg . Източници на агенцията смятат: " Боеприпасите от Северна Корея биха могли да спечелят време за Русия и да дадат шанс на местната индустрия да навакса търсенето."

Темата за закупуването от Русия на оръжия от Северна Корея неведнъж е била предъвквана в западната преса. Само преди година The New York Times , позовавайки се на американското разузнаване, написа, че „Русия купува милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея, знак, че глобалните санкции сериозно са ограничили нейните вериги за доставки и са принудили Москва да се обърне за военни доставки към "държава - парий."

Панцир” за страната на идеите чучхе

Всичко цитирано по-горе не е нищо повече от спекулации. Показателно е, че бронираният влак на Ким превозва и заместник-началника на Централния военен комитет Ли Бюнг Чол и обширна военно-промишлена делегация.

Смята се, че КНДР проявява интерес към руските космически технологии (особено на фона на неотдавнашния втори неуспешен опит за изстрелване на разузнавателен спътник), системи за противовъздушна отбрана, като С-300 и ПЗРК „Панцир“, както и ракетни технологии .

ТАСС, цитирайки Американския център за стратегически и международни изследвания Beyond Parallel, съобщава: военните на КНДР може да изпробват изстрелване на балистична ракета от подводна лодка като използва нова подводница, оборудвана с ядрено оръжие. Ракетните тайни със сигурност ще бъдат полезни на Пхенян, ако модернизира съществуващите подводници и ги оборудва с ядрени ракети.

Строителството на подводен ракетоносец в КНДР е само една от стъпките в севернокорейската програма за подводниците, смята военният експерт Иля Крамник . „ Ако е правилно предположението, че новата лодка е по-скоро експериментален модел, тогава можем да очакваме, че подводниците след нея ще имат други архитектурни решения, които допълнително намаляват видимостта“, обяснява експертът .

На първо място, по-голям диаметър на корпуса, което позволява да се приберат пусковите установки вътре и да се подобрят хидродинамичните характеристики на лодката, както и да се използват по-широко средства за намаляване на шума като амортизиращи платформи и виброизолиращи основи на механизмите на подводницата.”

Имайте предвид, че Русия има богата история на изграждане и модернизиране на своя подводен флот и много от тези технологии са добре разработени от руски специалисти.

В същото време е малко вероятно Русия открито да предаде ядрени технологии на Пхенян, смятат експерти. Първо, Русия няма да ги прехвърли на никого, и второ, подобно решение може да доведе до напълно непредвидими последици за сигурността на региона. Подобна стъпка е твърде рискована в сегашната ситуация.

Нека оставим на съвестта на The New York Times и неговите автори да мислят, че „ Русия ще осигури технологична подкрепа за ядрените и ракетните програми на Северна Корея в замяна на севернокорейски боеприпаси, като например артилерийските снаряди, от които Русия се нуждае за войната си в Украйна“ .

Нека припомним, че Резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН от 14 октомври 2006 г. забранява „ доставката, продажбата или трансфера на КНДР на всякакво военно оборудване и оръжия, както и материали, оборудване, стоки и технологии, които могат да бъдат използвани в програмите на Северна Корея. за създаване на оръжия за масово унищожение . Остава въпросът как съседните страни ще реагират на трансфера на високочувствителни технологии към Пхенян.

Дронове и народни доброволци

Що се отнася до обмена на продукти на военно-промишления комплекс, Русия може да се интересува от доставки на севернокорейски дронове Saetbyol-4 и Saetbyol-9b, копия на американски дронове RQ-4 Global Hawk и MQ-9 Reaper, оръдия и ракетна артилерия, резервни части за тях и артилерийски снаряди. Това каза пред IA Regnum военният експерт Юрий Лямин .

Той отбеляза, че Северна Корея разполага с достатъчен промишлен капацитет за производство на дронове, оръжия и боеприпаси за тях. „ Без значение какво казват скептиците, КНДР изнася оръжие от много дълго време - повече от половин век. Освен това производството на оръжия за продажба извън страната се извършва в индустриални мащаби“, - отбеляза експертът.

Една от най-актуалните теми е, разбира се, участието на корейски доброволци в Северния военен окръг. Такава информация редовно се появява в медиите и редовно получава опровержения . Разбира се, възможно е след предстоящите преговори военнослужещи или доброволци от гражданите на КНДР да заявят желанието си да се присъединят към руските въоръжени сили, но засега Корейската народна армия гарантира сигурността на собствената си страна.

Руската страна многократно е подчертавала, че не се нуждае от чуждестранни доставки за провеждането на СВО в Украйна, тъй като местната отбранителна индустрия се справя със задачите си, а Северна Корея подчертава, че никога не е доставяла на Русия оръжие и не планира да го прави, но си струва да изчакате - може би страните ще решат да пренебрегнат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, на които особено се позовават западните страни.

Западните коментатори обаче са уверени, че руският президент и лидерът на КНДР ще обсъдят както военните доставки, така и увеличаването на броя на севернокорейските „гастарбайтери“ в Русия.

Суровини, стругове и работни ръце

По-специално за това пише Washington Post . По думите на изданието, голям брой работници от КНДР ще помогнат за генерирането на така необходимата чуждестранна валута за Северна Корея. Предполага се, че това ще бъде изгодно и за руската страна, тъй като, както смятат авторите на материала, икономиката й изпитва недостиг на работна ръка поради увеличаването на военното производство и участието на много здрави руснаци в системата на отбраната на войските.

Тук обаче прогнозата им може да се оправдае, не изключва Василий Кашин. Вносът на севернокорейска работна ръка наистина беше важна област и за двете страни, поне преди налагането на санкции през 2017 г. и по-нататък до карантината за COVID-19. Може би практиката ще бъде възстановена след среща между двамата лидери.

Освен продуктите на военно-промишления комплекс и ресурсите за трудова миграция, страните също имат с какво да се интересуват една друга, каза за IA Regnum старши изследователят в Института за Китай и съвременна Азия на Руската академия на науките Василий Кашин . „Северна Корея е, ако говорим за гражданските сфери, производител на някои видове доста модерно индустриално оборудване“, посочи експертът.

И ако говорим за продукти с двойна употреба, те вероятно ще доставят някои видове суровини и полуфабрикати за нашето военно производство, които като цяло сега внасяме от други страни. А у тях има търсене на руското промишлено оборудване, транспортна техника и оборудване и съответно енергийни ресурси и храна .

Белият дом предупреди "ракетния Ким"

Съдейки по публикациите в световната преса, Западът предупреждава „изгнаника“ от Пхенян („ракетният Ким“ се оказа доста способен на преговори през 2019 г., по време на историческата среща с Доналд Тръмп) срещу твърде близките контакти с Русия .

Даването на оръжие на Русия няма да се отрази добре на Северна Корея и тя ще плати цената в международната общност “, предупреди миналата седмица съветникът по националната сигурност на Джо Байдън Джейк Съливан .

Освен това, съдейки по тона на публикациите в западните медии, те се опитват да убедят съседите на Северна Корея (които включват Южна Корея и главния покровител на Пхенян, Китай) в потенциалната опасност от руско-севернокорейските контакти.

Но, по мнението на експертите, нервната реакция, предадена от Съливан, се превърна в още едно ясно доказателство, че Съединените щати определено губят контрол над ситуацията в определени региони на света - в този случай Източна Азия.

В политически план срещата между двамата лидери ще бъде добра стъпка към намаляване на влиянието на САЩ в региона. Не става дума за това какво някой иска да получи, а за обсъждане на стратегически проблем, свързан с обща заплаха, каза корейският учен Константин Асмолов пред IA Regnum .

Конфронтацията на двата триъгълника

В същото време, отбелязва експертът, Белият дом използва самия факт на контакт между двама еднакво враждебни лидери на САЩ, за да мобилизира американските съюзници в региона.

Въпреки силните викове „о, ужас, Русия и Северна Корея сигурно продават оръжия, няма доказателства, но вече разбираме всичко“, тече формирането на „Азиатско НАТО“ - триъгълника Вашингтон-Токио-Сеул, “, каза Асмолов . Тази конфигурация се изгражда като противовес на друг триъгълник Москва – Пхенян – Пекин, обясни експертът.

Съюзът на тримата далекоизточни съседи сега се оформя принудително, под натиска на САЩ, но така или иначе има сближаване между Русия, Китай и основния китайски подопечен в региона - КНДР, твърди Асмолов. Вероятно ще се наложи тристранна среща на върха за консолидиране на сътрудничеството, не изключва експертът.

Пхенян не желае да се ограничава само до традиционния си съюзник Китай и затова търси нови формати и аспекти на взаимодействие, отбелязва от своя страна Кашин. Северна Корея разбира, че ако достигне ново ниво на взаимодействие с Русия във военната и гражданската сфера, позицията им в отношенията с всички останали партньори ще се засили. Сега за тях определено е проблем, че цялата им търговия по същество е насочена към Китай – това е 90% от търговския оборот “, - коментира експертът.

 

 

 

Михаил Захаров, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа