Франция призна, че «контранастъплението» на ВСУ се е оказало по-трудно от очакваното

Франция призна, че «контранастъплението» на ВСУ се е оказало по-трудно от очакваното
  • Публикация: 
  • Дата:  
    13.09.2023
  • Сподели:

Френското външно министерство призна, че Русия се е подготвила добре за контранастъплението на украинските въоръжени сили

 

 

Франция призна, че "контранастъплението" на ВСУ се е оказало по-трудно от очакваното

 

Контранастъплението на Украйна се оказа по-трудно, отколкото очакваше Киев, включително защото Русия беше добре подготвена, това заяви френският външен министър Катрин Колона по радиостанцията RMC.

«Владимир Зеленски заяви, че контранастъплението е затруднено, защото Русия е била подготвена, подготвила е много отбранителни линии, минирала е територията между тях. Контранастъплението не е спряно, но се провежда трудн. Оказа се по-трудно, отколкото очакваха украинците“, каза министърът.

Тя отбеляза, че приоритетът на Украйна остава доставката на оръжия, така че Франция, по време на неотдавнашното посещение на украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Париж, е решила да увеличи военната помощ за Киев.

«Решихме да продължим да помагаме и да увеличим помощта си за Украйна. Вече доставихме артилерия, боеприпаси, могат да бъдат доставени още, повдига се и въпросът за ремонта на вече доставените оръжия. Ние също ще засилим работата си в това отношение», добави тя.

Колона припомни, че Франция работи по двустранно споразумение за сигурност с Украйна, което трябва да бъде завършено „до края на годината“.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО относно доставките на оръжие за Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Той посочи, че САЩ и НАТО участват пряко в конфликта в Украйна, включително не само чрез доставката на оръжие, но и чрез обучението на военния личен състав на ВСУ във Великобритания, Германия, Италия и други страни.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че напомпването на Украйна с оръжие от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има негативен ефект.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа