Пробивът. Проблясъци и надежди в напредъка на Украйна

Пробивът. Проблясъци и надежди в напредъка на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.09.2023
  • Share:

Няма съмнение, че украинските сили направиха значим пробив на юг в Запорожка област. Следващата им цел е град на още 20 км на юг. Напредването е бавно, а руските сили прехвърлят най-добрите си части по други направления. Какво и кога ще успеят още да постигнат украинските войски?

 

 

Пейзажът между украинските села Роботино и Вербове, в южната Запорожка област на Украйна, представлява открити и равни правоъгълни земеделски полета. В момента те са осеяни с артилерийски кратери и нарязани от шрапнели дървета. Земята е раздрана от редици от изкуствени ровове, тунели, пирамидални бетонни блокове, наречени "драконови зъби", и безброй противотанкови и противопехотни мини.

Те са известни като "линиите на Суровикин" - трипластова отбрана, наречена на руския генерал, който нареди изграждането им миналата година, за да осуети всяко украинско усилие да пробие и да се опита да надхитри руските сили по 1200-километрова фронтова линия.

Три месеца след най-голямата си контраофанзива в 18-месечната руска инвазия, Украйна е готова за малък, но важен напредък, който се превръща в крайъгълен камък на бойното поле близо до Орихив.

Пробивът на цялата линия Суровикин извън Вербове би означавало превземане на селото и разширяване на зоната на контрол, която украинските сили създадоха на юг от Роботино. Населеното място беше превзето на 28 август.

Така украинските сили могат да достигнат ключовата магистрала от Орихив до Роботино и след това да се придвижат 20 км на юг към Токмак. Градът е железопътен възел и важен кръстопът.

Стигнат ли до Токмак, украинските войски ще са достатъчно близо, за да ударят Мелитопол - голям крайречен град, разположен на още 50 километра по на юг. Те ще застрашат и крайбрежната магистрала, която руските сили използват за превоз на хора и доставки до окупирания полуостров Крим.

 

Как изглежда украинската контраофанзива в Запорожка и Донецка области

0xxxcds

 

 

Станете почитател на Класа