Кримският татарин, който стана военен министър на Украйна. Кой е Рустем Умеров

Кримският татарин, който стана военен министър на Украйна. Кой е Рустем Умеров
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.09.2023
  • Share:

Той е потомък на кримски татари, депортирани от Сталин. След началото на руската инвазия се доказва като умел преговарящ и като способен да се справя с корупцията на държавно ниво. Как Рустем Умеров стигна до поста военен министър на Украйна?

 

 

 

Тази седмица украинският президент Володимир Зеленски обяви рокада на върха на военното министерство. На мястото на стоящия редом с него от началото на руската агресия през февруари миналата година Олексий Резников Върховната Рада назначи на министерския пост в сряда не толкова известния за широката публика бивш опозиционен депутат Рустем Умеров.

Може би изненадващо за някои, но назначението на първия мюсюлманин в украинското правителство има своето обяснение както от прагматична, така и от символична гледна точка.

Умеров е потомък на кримски татари, депортирани от режима на Сталин през 40-те години на миналия век в Узбекистан, и неведнъж е защитавал позицията, че анексираният през 2014 г. Кримски полуостров трябва да бъде върнат в състава на Украйна.

Той беше част от украинските екипи, преговаряли успешно за размяна на военнопленници след окупацията на Мариупол, както и за постигането на сделката с Русия за износ на зърно, която Владимир Путин впоследствие развали.

През последната година Умеров управлява Фонда за държавно имущество, който се занимава с приватизацията на държавни активи. В рамките на краткия си мандат той направи процедурите по-прозрачни, увеличавайки приходите, а и успя да разсее натрупалите се през годините съмнения за корупционни практики.

 

Рустем Умеров (най-вдясно) участва в украинска делегация в Конгреса на САЩ, 15 юни 2022 г.

Рустем Умеров (най-вдясно) участва в украинска делегация в Конгреса на САЩ, 15 юни 2022 г.

 

Именно борбата с корупцията напоследък стана основен приоритет за управлението на Зеленски на фона на увеличаващите се западни съмнения и критики около снабдяването на украинската армия.

“Върховната Рада на Украйна познава добре този човек и г-н Умеров няма нужда от допълнително представяне”, каза в неделя президентът, с което даде да се разбере, че смята Умеров за най-правилния избор, който едновременно ще сложи в ред военното министерство и ще отправи ясен знак към Русия за намеренията на Киев.

 

Татарският произход

 

Рустем Умеров е роден през 1982 г. в узбекистанския град Самарканд. Семейството му се е установило там след депортацията на стотици хиляди кримски татари през 1944 г., извършена от Червената армия по заповед на Йосиф Сталин. Като повод за това решение е използвано твърдението на Кремъл, че татарите са сътрудничили на нацистите.

Умеров и близките му се завръщат в Украйна през 90-те години на миналия век, след като през 80-те кримските татари получават разрешение да се върнат по родните си земи.

Както сам казва в свое интервю пред украинския вестник Liwyj bereh, затова той съдържа в себе си “екзистенциална опозиция срещу колониалната и грабителска политика на Русия”.

Години наред Умеров е съветник на Мустафа Джемилев, исторически лидер на кримските татари. Умеров е и член на Курултая - съветът на кримските татари, както и съпредседател на Кримската платформа - международна дипломатическа инициатива, фокусирана върху преговорите с Русия след окупацията на полуострова през 2014 г.

През 2021 г. пише в своя статия, че “депортирането на кримските татари е едно от най-големите престъпления на съветския режим”, добавяйки, че “то беше започнато от тираните на власт по това време, за да унищожат цяла нация”.

Още през 2014 г. Умеров участва в преговори с руските власти за освобождаването на кримски татари, арестувани след анексирането на полуострова.

След началото на непредизвиканата пълномащабна офанзива на Русия в Украйна той казва пред Би Би Си, че е решен “да намери политическо и дипломатическо решение на тази брутална инвазия”.

 

Успешната кариера

 

Новият военен министър на Украйна досега не е бил пряко свързан с военните. Той е бакалавър по икономика и магистър по финанси. Умеров започва кариерата в частния сектор, като през 2004 г. се присъединява към един от основните телекоми в страната.

Девет години по-късно основава собствена инвестиционна компания - ASTEM, както и едноименна фондация. През 2013 г. той прави и благотворителна програма, която да подпомага успешното кандидатстване на украинци в Станфордския университет в САЩ.

 

Рустем Умеров по време на първия кръг преговори на Украйна с Русия в Беларус, 28 февруари 2022 г.

Рустем Умеров по време на първия кръг преговори на Украйна с Русия в Беларус, 28 февруари 2022 г.

 

Макар че започва да се занимава с политика още след руската окупация на Крим през 2014 г., официално се кандидатира за депутат чак през 2019 г. Издигнат е от опозиционната реформаторска партия “Голос” (“Глас”), която напуска през септември 2022 г., за да оглави Фонда за държавно имущество.

Именно там прави впечатление благодарение на реформаторските си способности като мениджър. На Умеров се приписват основните заслуги за изчистването на образа на държавната структура, продаваща активи на частни инвеститори.

За една година на поста той успява да увеличи приходите на фонда до рекордни нива. Само за първото тримесечие на 2023 г. институцията отчита най-високия си резултат от десетилетие насам - около 24 млн. долара от продажба на държавни активи на търг, сред които търговското морско пристанище Уст-Дунайск в района на Одеса.

По повод назначението на Умеров начело на военното министерство директорът на антикорупционния център Виталий Шабунин коментира, че това “вероятно ще бъде най-доброто решение на президента”.

Досегашният заместник на Умеров във фонда - Александър Федоришин, казва, че именно опитът му в счетоводството и финансите ще бъдат от полза на военното министерство. Федоришин прогнозира, че новият министър най-вероятно ще преследва промени, с които да направи договорите на военните по-прозрачни, както е постъпил на досегашния си пост във фонда.

 

Рустем Умеров (най-вдясно) по време на Великденското бдение на папа Франциск в базиликата Св. Петър във Ватикана, 16 април 2022 г.

Рустем Умеров (най-вдясно) по време на Великденското бдение на папа Франциск в базиликата Св. Петър във Ватикана, 16 април 2022 г.

Международните контакти

Преди да подаде оставка като депутат, за да оглави Фонда за държавно имущество, в парламента Умеров ръководи комисия за контрол на разпределянето на западната военна помощ.

Междувременно той демонстрира и уменията си като преговарящ. Още в първите седмици от руската инвазия е част от украинската делегация, изпратена на първия кръг от преговорите между Москва и Киев в Беларус.

Умеров е основен преговарящ при размяната на големи групи военнопленници, довела и до връщането в Украйна на бойците на “Азов” от Мариупол.

Играе ключова роля и в преговорите по зърненото споразумение с Русия, постигнато в Турция с посредничеството на ООН през лятото на 2022 г. Сделката осигури износа на украински храни от черноморските пристанища. Почти една година по-късно Москва обаче се оттегли от споразумението, а опитът на турският президент Реджеп Тайип Ердоган да съживи сделката по-рано тази седмица се провали.

Умеров е и член на украинската делегация по време на посещение на Зеленски в Саудитска Арабия през май. Придружава и първата дама Олена Зеленска при визитата ѝ в Обединените арабски емирства през март.

Именно връзките на Умеров с Турция и ислямския свят го правят особено ценен за Зеленски. Разпознаваемостта му в Анкара винаги е била важна за Украйна. Пример в тази посока са закупените от Турция безпилотни самолети Bayraktar, които помогнаха на Украйна да отблъсне руските атаки в началото на войната.

Добрите отношения с управлението на Ердоган са от решаващо значение и по още една причина - ако Анкара отново допусне руски военни кораби да прекосят Босфора, това би представлявало “сериозна заплаха за украинските води”. Това са думи на самия Умеров пред украинското издание Liwyj bereh.

 

 

 

Борис Митов

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа