Акциите на Apple спаднаха, след като Китай забрани използването на iPhone от държавни служители

Акциите на Apple спаднаха, след като Китай забрани използването на iPhone от държавни служители
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Акциите на Apple спаднаха, след като Китай съобщи, че е забранил на служители в централните правителствени агенции да използват или да носят iPhone и други устройства с чужда марка в офиса.
През последните седмици китайски служители получиха инструкции от своите началници в чат групи или срещи на работното място, съобщи Wall Street Journal.
Докладът натежа силно върху борсовите индекси на Wall Street, като акциите на Apple спаднаха с 3,6%. Китай е един от най-големите пазари на Apple и генерира близо една пета от приходите.
Няколко анализатори казаха, че докладваният спад показва, че Пекин не желае да пощади нито една американска компания в стремежа си да намали зависимостта си от американските технологии. „Дори Apple не е имунизирана в Китай, където наема повече от един милион работници, за да сглобяват продуктите й чрез връзката си с Foxconn. Това би трябвало да вдъхнови компаниите да диверсифицират както веригата си за доставки, така и концентрацията на клиенти, за да бъдат по-малко зависими от Китай в случай, че напрежението се влоши", каза анализаторът Том Форте.
Последното ограничение от Китай отразява огледално подобни забрани, взети в САЩ срещу китайския производител на смартфони Huawei Technologies и платформата за кратки видеоклипове TikTok, собственост на китайската ByteDance.
Повече от десетилетие Китай се стреми да намали зависимостта от чуждестранни технологии, като иска от свързаните с държавата фирми и банки да преминат към местен софтуер и насърчава местното производство на полупроводникови чипове.
Напрежението между Китай и САЩ е високо, тъй като Вашингтон работи със съюзници, за да блокира достъпа на Китай до жизненоважно оборудване, необходимо за поддържане на конкурентоспособността на неговата индустрия за чипове, а Пекин ограничава доставките от известни американски фирми, включително производителя на самолети Boeing и компанията за чипове Micron Technology. По време на посещение в Китай миналата седмица министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че американски компании са й се оплакали, че „Китай е станал невъзможен за инвестиране", посочвайки глоби, нападения и други действия, които са направили рисковано да се прави бизнес във втората по големина икономика в света.

Станете почитател на Класа