Метеорологичната система „омега“ е виновна за жегата в Англия и наводненията в Югоизточна Европа

Метеорологичната система „омега“ е виновна за жегата в Англия и наводненията в Югоизточна Европа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Необичайна „омега" метеорологична система – в която зона с високо налягане е поставена като в сандвич между две зони с ниско налягане – се обвинява както за несезонната гореща вълна в Обединеното кралство, така и за катастрофалните наводнения в България, Гърция и Турция.
Най-малко 12 души загинаха в трите страни, тъй като проливните дъждове предизвикаха внезапни наводнения, помитайки мостове и наводнявайки улици, домове и обществени сгради.
В северозападна Турция най-малко седем души загинаха, след като проливни дъждове отприщиха порой, който помете къмпинг в северозападната провинция Къркларели, близо до границата с България.
Междувременно в части от Великобритания температурите достигнаха 30C през първата седмица от метеорологичната есен и се очаква събота да бъде най-горещият ден от 2023 г. засега.
Всички необичайни метеорологични явления са причинени от „омега" системата, в която високото налягане - което обикновено носи по-топли и по-стабилни условия - остава притиснато между две системи с ниско налягане. Блокажите могат да прекъснат нормалното движение на изток на европейските метеорологични системи и могат да продължат с месеци.
Областите с ниско налягане засягат и двете страни на Средиземно море, което доведе до бурята Даниел, която носи проливни дъждове в части от Гърция, включително пристанищния град Волос. Гръцките власти казаха, че времето е било най-екстремното по отношение на валежите, откакто се водят отчети, съобщава Ройтерс.

Станете почитател на Класа