Върховният съд на Мексико декриминализира абортите в цялата страна

Върховният съд на Мексико декриминализира абортите в цялата страна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Върховният съд на Мексико единодушно постанови, че щатските закони, забраняващи абортите, са противоконституционни и нарушават правата на жените, в последната от поредица победи за активистите за репродуктивни права в Латинска Америка.
Решението дойде две години след като съдът нареди на северния щат Коауила да премахне санкциите за аборти от своя наказателен кодекс, решение, което предизвика мъчителен процес на съдебни битки щат по щат. Досега 12 от 31-те щата на Мексико са декриминализирали процедурата.
Решението на съда отбеляза голяма победа за GIRE, организация за репродуктивни права, базирана в Мексико Сити, която заведе тестовия иск срещу мексиканския щат като част от продължила години кампания за реформи.
Мексиканските жени се включиха в социалните медии в сряда, за да отпразнуват победата, публикувайки емотикони със зелени сърца, като препратка към процъфтяващото феминистко движение в Латинска Америка.
Но решението няма автоматично да превърне декриминализацията в закон на страната. Сега двете камари на Конгреса на Мексико ще трябва да се съберат, за да приемат съпътстващ закон, премахващ аборта от наказателния кодекс на страната.
Този процес може да бъде бърз или може да отнеме години, както се случи с решението на съда за декриминализиране на марихуаната през 2018 г., което не беше официално ратифицирано от Конгреса до 2021 г., оставяйки притежанието и развлекателната консумация на билката в сивата зона на закона за три години.
Решението от сряда обаче ще защити от наказателни обвинения както жените, които искат аборт, така и здравните работници, участващи в предоставянето на грижи за аборт. „Никоя бременна жена или здравен работник няма да бъде наказан за аборт", се казва в изявление на GIRE.
Решението от сряда е последната победа за активистите за правата на жените в Латинска Америка, регион, където католическата църква остава силно влияние и където абортите са ограничени или забранени в много страни. Никарагуа, Хондурас, Салвадор, Доминиканската република, Хаити и Суринам имат пълна забрана на абортите. Но десетилетия на организиране донесоха голям напредък за активистите, подкрепящи правото на избор. Аржентина легализира процедурата през 2020 г., а Колумбия, силно консервативна страна, последва примера две години по-късно.
Мексиканското решение също така представлява по-нататъшно разделение между Мексико и неговия северен съсед, Съединените щати, където Върховният съд гласува миналата година да позволи на определени щати да забранят абортите и да криминализират и жените, които се стремят да прекратят бременността - дори ако плодът не е жизнеспособен – и медицинските специалисти, извършващи аборти.
Петнадесет американски щата бързо приеха закони, забраняващи абортите още след шестата гестационна седмица, когато много жени все още не знаят, че са бременни. В Тексас на жителите вече дори се предлагат парични бонуси, ако издадат съседка на властите за престъплението да направи аборт.
Миналогодишното решение на САЩ доведе до развитието на мрежа „Джейнс", които купуват хапчета за аборт без рецепта в Мексико и ги изпращат на жени и момичета в нужда в САЩ. Това също така предизвика нарастване на туризма за аборти, както в други американски щати, където процедурата все още е законна, така и в Мексико. Решението в Мексико от сряда може да примами повече жени от американския юг да пътуват до Мексико за здравни грижи.
Съдебното решение също бележи важен крайъгълен камък за мексиканските феминистки, които продължават да протестират срещу катастрофалните нива на убийства на жени, сексуално насилие и домашно насилие в страната.
Всяка година на Международния ден на жената групи за правата на жените организират шествие в Мексико Сити, привличайки десетки хиляди, облечени в лилаво и зелено. През изминалата година няколко жени държаха плакат с молба към правителството за легален достъп до аборт.
„Уверени сме, че Конгресът, чието законодателство все още поставя пречки пред репродуктивната автономия, ще вземе предвид критиките на най-висшия съд в страната и ще гарантира веднъж завинаги правото на избор", каза GIRE в прессъобщение.

Станете почитател на Класа