Япония изстреля ракета с първия си лунен спускаем апарат

Япония изстреля ракета с първия си лунен спускаем апарат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Ракетата H2A, носеща първата японска лунна сонда Smart Lander за изследване на Луната (SLIM), беше изстреляна в четвъртък от космическия център Tanegashima в югозападна Япония.
Изстрелването беше показано на живо от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA). Изстрелването на лунния модул беше отлагано няколко пъти поради неблагоприятни метеорологични условия.
2,4-метровата и 200-килограмова SLIM е предназначена да изследва кратерите и топографията на Луната, използвайки технологии, подобни на тези, използвани в системите за лицево разпознаване. SLIM е оборудван и със специална камера, която може да измерва количеството желязо и други елементи в скалите на лунната повърхност. Данните, получени от космическия кораб, ще бъдат използвани като част от лунната програма Artemis на НАСА.
Ракетата носител H2A също носи мисия за рентгенови изображения и спектроскопия (XRISM), която е създадена в сътрудничество с НАСА.
Първоначално Япония планираше да изпрати модул на Луната през май, но изстрелването беше отложено след неуспешно изстрелване на новата тежкотоварна ракета H3 на Япония. Ако мисията бъде успешна, Япония ще стане петата страна в света след Съветския съюз, САЩ, Китай и Индия, която ще приземи своя модул на Луната.
През април 2023 г. японската компания Ispace изстреля модула Hakuto-R, който трябваше да бъде първото в света частно разработено средство, кацнало на Луната. Но комуникацията с него беше загубена, като вероятно се е разбило при удара в лунната повърхност.

Станете почитател на Класа