Сунак похвали Киев, Зеленски вярва на новия военен министър

Сунак похвали Киев, Зеленски вярва на новия военен министър
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Британското правителство похвали украинското контранастъпление, след като някои представители на западни страни изразиха мнение, че то се развива по-бавно от очакваното, предадоха Пи Ей медия и ДПА, цитирани от БТА.

 



Британският премиер Риши Сунак проведе днес телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски и получи от него актуална информация за развитието на контранастъплението.

Двамата лидери обсъдиха също въздействието на зърнената блокада, установена в Черно море от руския президент Владимир Путин.

В разговора си със Зеленски британският премиер "похвали украинските въоръжени сили за техния непрекъснат прогрес на бойното поле".

В отговор на журналистически въпрос дали Сунак също е на мнение, че контранастъплението се развива по-бавно от очакваното, говорител на британския премиер каза: "Не. Не е моя работа да говоря за оперативния прогрес на украинските въоръжени сили, но си мисля, че ясно се вижда, че украинските военни вършат страхотна работа срещу една много по-голяма армия и трябва да бъдат похвалени за усилията си".

Междувременно Зеленски заяви в своето вечерно видеообръщение, че вярва, че новоназначеният министър на отбраната Рустем Умеров е способен да рестартира министерството на отбраната на Украйна, предаде Укринформ.

Той определи Умеров като силен и системен човек, който добре разбира отбранителния сектор.

"От първите дни на пълномащабната война той участва в преговорите за оръжия за Украйна. Много деликатни преговори. Продуктивни. Участва и в преговорите за освобождаване на наши хора от руски плен. В това отношение Рустем също има важни резултати за Украйна. Той може да рестартира работата на министерството на отбраната. Точно това е необходимо в момента", заяви Зеленски.

На датата, на която се отбелязва Деня на военното разузнаване на Украйна президентът отбеляза, че всички разбират колко обаятелни са украинските разузнавачи. "Истинска храброст, мощни резултати. Благодарих на ГУР (Агенцията за военно разузнаване) от името на цяла Украйна", каза Зеленски.

Той също така благодари на военнослужещите от Националната гвардия за тяхната работа.

"Дванадесета бригада със специално предназначение, която се сражава в източната част на нашата страна, е в състояние да изпълни своите задачи... Както и Трета и Петнадесета бригада на Националната гвардия, които се сражават в южните райони на страната... Благодаря ви, воини, за много, много ефективното унищожаване на окупаторите!", каза той.

Станете почитател на Класа