НАТО: Руската армия е втората по сила, но в Украйна

НАТО: Руската армия е втората по сила, но в Украйна
  • Публикация: 
  • Дата:  
    08.09.2023
  • Сподели:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руската армия е втората по сила, но в Украйна. Той заяви, че Алиансът трябва да продължи да подкрепя украинците в битката им срещу руския агресор.

 

 

„Руската армия се смяташе за втората по сила в света. Сега руската армия е втората по сила в Украйна. И това е доста впечатляващо за украинците. Заради смелостта, волята, ангажираността, решителността на украинските войници, които правят това възможно“, каза Столтенберг в Брюксел по време на среща с представители на Комитета по външни въпроси на ЕП.

„Когато се случи пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари, много експерти ни казваха, че Киев ще падне за дни, а Украйна – за седмици. Украинците им доказаха, че са в голяма грешка, и изтласкаха руските нашественици, освобождавайки севера (около Киев), изтока около Харков и после още по-големи територии на юг в Херсон. А в момента печелят повече територия и освобождават още. И сега същите тези експерти, които твърдяха, че Украйна ще падне за седмици, се оплакват от скоростта на контраофанзивата“, каза Столтенберг.

„Реалността е, че украинците отново и отново надхвърлят очакванията. И ние трябва да помним нашата отговорност да ги подкрепяме. Можем да ги съветваме, но украинските командири, войниците на място, трябва да вземат трудните решения. Не можем да седим тук в Брюксел, в централата на НАТО или в централата на ЕС, и да им казваме как точно да се бият. Те рискуват живота си, а ние просто ги подкрепяме. Ние трябва да сме с Украйна – не само в добри, но и в лоши времена. Така че тези, които разпространяват подобни послания – да подкрепяме Украйна само ако печели... Не, ние подкрепяме Украйна когато печелят или ако губят. Защото подкрепата не е опция“, подчерта генералният секретар на НАТО.

„Сътрудничеството между НАТО и ЕС винаги е било важно, но войната в Украйна го направи още по-важно, защото това е най-бруталната война, която сме виждали, най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война. И сега е още по-важно да сме заедно. Путин допусна две стратегически грешки. Първата беше, че подцени украинците. Силата, ангажираността, смелостта на украинския народ, украинското политическо ръководство и украинските въоръжени сили. Другата голяма стратегическа грешка, която направи, беше, че подцени нас. Нашата воля, нашият ангажимент да подкрепим Украйна, да застанем до Украйна, с икономически санкции, с политическа подкрепа, но не на последно място с военна подкрепа“, каза Столтенберг.

„На срещата на върха на НАТО съгласувахме нови планове за отбраната на целия Алианс. Съгласихме се да създадем повече войски с висока степен на готовност, 300 000 войници на различни нива на готовност, както и да имаме повече въздушни и военноморски способности, готови за бързо подсилване, ако е необходимо. Целта на това е да се предотврати война. Целта на това е да се гарантира, че НАТО ще продължи да бъде най-успешният Алианс в историята, защото предотвратихме всякакви военни атаки срещу който и да е съюзник от НАТО. И когато в Европа се води пълномащабна война, става още по-важно да имаме надеждно възпиране, така ние предотвратяваме война, запазвайки мира за съюзниците от НАТО, защото няма място за грешни изчисления“, каза още Столтенберг.

Коментарът на Столтенберг идва на фона на продължаващата контраофанзива на украинската армия срещу руските терористи. НАТО доставя оръжия на ЗСУ, но недостатъчно, за да може украинската армия да сложи край на войната по-бързо. Украйна има недостиг на основни оръжия, включително бойни изтребители западно производство, които биха ѝ дали въздушно превъзходство. Въпреки това ЗСУ са сигурни, че рано или късно ще освободят всички свои територии от руската окупация.

 

Станете почитател на Класа