Politico: Предчувствие за търговска война — възможността Тръмп да се върне в Белия дом плаши Брюксел

Politico: Предчувствие за търговска война — възможността Тръмп да се върне в Белия дом плаши Брюксел
  • Публикация: 
  • Дата:  
    08.09.2023
  • Сподели:

Доналд Тръмп до момента остава основният фаворит за номинация за кандидат за президент на Републиканската партия, а това силно тревожи европейските чиновници, които се опасяват, че ако той спечели, ЕС ще бъде изправен пред пълноценна търговска война с Америка, пише Politico. Въпреки това, както пояснява наблюдателят на вестника, има достатъчно проблеми в търговските отношения между САЩ и Европейския съюз и без Тръмп.

 

 

Politico: Предчувствие за търговска война - възможността Тръмп да се върне в Белия дом плаши Брюксел

 

 

«Сега всички мислят само за това — ами ако изборите не минат така, както трябва?», заяви европейски търговски дипломат пред Politico, пожелал анонимност.

На свой ред адвокат, който съветва корпоративни клиенти относно европейското търговско право, сподели пред изданието, че идеята за връщането на Тръмп «плаши» чиновниците и бизнесмените в ЕС.

Освен за стоманата, Брюксел и Вашингтон преговарят и за изключително важна сделка за минерали, която, ако бъде договорена, ще позволи на минните и химически компании в ЕС да продават продуктите си на производителите на батерии в САЩ, без риск от загубата на данъчни субсидии за електромобили в САЩ, които произтичат от американския закон «За противодействие на инфлацията».

В тази връзка представители на бизнес средите в Европа твърдят, че следващите месеци ще бъдат най-важните за отношенията между САЩ и ЕС, които трябва да се опитат да разрешат всички натрупали се въпроси за това време, пише вестникът.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа