Ким Чен Ун дава на Путин 50 хиляди бойци? В САЩ научиха за нов договор на КНДР с Русия

Ким Чен Ун дава на Путин 50 хиляди бойци? В САЩ научиха за нов договор на КНДР с Русия
  • Публикация: 
  • Дата:  
    08.09.2023
  • Сподели:

 New York Times, позовавайки се на свои източници, съобщава за посещението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия. Срещата трябва да се състои следващата седмица. Вярно е, че нито Москва, нито Пхенян официално обявиха пътуването. Защо такава секретност?

 

 

 

Северна Корея е под доста строги санкции на ООН. И въпреки намаляването на авторитета и ролята на тази организация, Русия продължава участието си в нея.

Това е една от малкото международни институции с формална легитимност, където освен това Москва има голямо влияние като постоянен член на Съвета за сигурност с право на вето.

Затова за Русия беше трудно да пренебрегне санкциите. Въпреки това в съвременния свят има различни начини за заобикаляне на всякакви санкции, в което Западът се убеждава само от примера на Русия.

Журналисти от The New York Times смятат, че срещата между Путин и Ким Чен-ун ще се състои след няколко дни и ще се говори за военно сътрудничество:

"Държавните глави ще обсъдят възможността за доставка на допълнителни оръжия на Русия за продължаване на специалната операция, както и други форми на сътрудничество в сферата на отбраната."

И така, уж Москва иска да се договори за доставка на артилерийски снаряди и противотанкови ракети за нашата армия. На свой ред Ким Чен-ун би искал да получи достъп до модерни технологии за ядрени подводници и сателити и да обсъди доставките на храна.

Вестникът твърди, че Ким Чен Ун ще напусне Пхенян с брониран влак, а самата среща ще се състои на тихоокеанското крайбрежие на Русия – във Владивосток.

Твърди се, че посещението е планирано в рамките на Източния икономически форум, който ще се проведе от 10 до 13 септември. Източниците на вестника също позволяват на севернокорейския лидер да пътува до Москва.

 

 

 

На този фон е интересно скорошното посещение в Русия на севернокорейска делегация от около 20 чиновника, включително такива, които отговарят за протоколите по сигурност на висшия ръководен персонал.

Недоволство от САЩ

Вашингтон вече се изрази по отношение на предстоящата среща. Прес-секретарят на Съвета за национална сигурност на САЩ, Ейдриен Уотсън, заяви, че Москва и Пхенян определено ще обсъдят въпроса за доставките на оръжие:

"Имаме информация, че Ким Чен Ун очаква да продължи тези дискусии, включително дипломатическо взаимодействие на най-високо равнище в Русия".

"Призоваваме КНДР да прекрати преговорите с Русия относно доставките на оръжие и да спазва публичните ангажименти, взети от Пхенян, да не предоставят и не продават оръжие на Русия", заяви той.

50 хиляди войници

Във връзка с възможната среща между двата държавни ръководители е интересно юлийското посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в КНДР.

Формално той посети за да участва в празднованието на 70-годишнината от приключването на Корейската война. Въпреки това официалният мирен договор все още не е подписан, на хартия двете Кореи все още са в състояние на война помежду си.

Посещението на Шойгу в Северна Корея беше първо посещение на руски министър на отбраната в страната след разпадането на Съветския съюз.

Министърът посети изложба на оръжие и военна техника. Освен това проведе преговори със севернокорейския си колега Кан Сун Нам и се договори за "засилване на руско-севернокорейските военни връзки".

И тук става интересно твърдението на известния военен кореспондент Александър Сладков, че 50 хиляди специални войници от Северна Корея са готови да се присъединят към руските войски в зоната на спецоперациите:

"Разговарях с ръководителя на организацията на ветераните от Корейската война. Питах: "Какво правят корейците?".

Той каза: "50 хиляди спецназовци са готови да бъдат изпратени". Той така го каза. Китай също трябва да даде разрешение на Северна Корея да създаде някаква частна военна компания с 500 хиляди служители, които могат да работят при нас.

 

 

 

Каква връзка има Китай? Става дума за това, че Пекин осигурява икономическата стабилност на Северна Корея и помага за обхода на санкциите.

Между другото, южнокорейският вестник Daily NK по-рано твърдеше, че техният северен съсед планира да участва във възстановяването на разрушените градове и села в Донбас.

Пхенян най-вероятно е готов да изпрати строителни екипи в новите руски региони. И според източници на вестника, те е трябвало да пристигнат през пролетта. Не дойдоха. Но кой знае, може би имаше на ум пролетта на следващата година. И трябваше да пристигнат "строители" с автомати и уреди за нощно виждане.

Нарушаване на всички правила

Политологът Иван Аркатов в коментар за Цариград подчерта, че Русия и Северна Корея винаги са поддържали адекватни отношения. И последните години това го потвърждават.

Настоящата политическа обстановка и нарушаването от Запада на всички стандарти, закони и "правила на играта" подтикват Москва към развитие на различни направления за взаимодействие.

Какво може КНДР да ни даде?

За начало, трябва да разберем, че редица въпроси, тяхната разработка и подготовка са били на Шойгу. И срещата между Путин и Ким Чен Ун, вероятно, ще бъде крайната точка и тяхното окончателно утвърждаване.

Очевидно е, че това са въпроси за военно сътрудничество. Разбира се, ние няма да разберем детайли. Но темите ще бъдат в сферата на технологичен обмен, както и доставки на боеприпаси и други видове оръжия.

Как можем да помогнем на Северна Корея?

Както беше обявено, това е въпроса за храните. Много е възможно и въпросите по енергетика да бъдат обсъдени по време на тази среща. Може би ще има няколко такива въпроса.

Какво от това?

Военният експерт и аналитик Сергей Простаков в интервю за Цариград отбеляза, че КНДР играе ключова роля в конфигурацията на силите в Азиатско-тихоокеанския регион. Ядрената държава с мощни въоръжени сили служи като сдържащ фактор срещу Южна Корея и Япония, които са под контрола на САЩ.

 

 

 

"Южнокорейските медии разпространяват информация, че Русия може да проведе съвместни военноморски учения с Китай и Северна Корея", заяви той.

"В същото време Шойгу не отрече възможността за подобни маневри в отговорите си пред медиите. Очевидно се пресъздава антиамериканската коалиция от времето на Корейската война. Активността на Вашингтон за създаване на съюз в макрорегиона по модела на НАТО дава неизбежен отговор", казва анализаторът.

Както виждате, лидерите на Русия и Северна Корея имат теми за разговор. Освен това тези теми са важни за цялата световна сигурност.

Предвид традиционния ангажимент на севернокорейските лидери за максимална сигурност, секретността около предстоящата среща е разбираема.

Що се отнася до всичко останало, сестрата на Ким Чен-ун заяви в началото на годината, че Пхенян напълно подкрепя Москва в ситуацията в Украйна. А Северна Корея винаги ще бъде „в един окоп с народа на Русия“.

 

 

 

Иля Головньов, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа