The Guardian: ЕС не може да си позволи присъединяването на Украйна и Молдова

The Guardian: ЕС не може да си позволи присъединяването на Украйна и Молдова
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.09.2023
  • Share:

Украйна и Молдова са първите на опашката за присъединяване към Европейския съюз, но разширяването на ЕС с нови държави-членки ще струва на блока доста пари, съобщава The Guardian. Според изданието включването на двете източноевропейски страни в «европейското семейство» е невъзможно без редица необходими вътрешни реформи, тъй като е свързано с огромни финансови инжекции. По този начин балансът между страните от ЕС може да се промени и субсидираните страни от ЕС да се превърнат в донори, което няма да се хареса на населението на европейските държави.

 

 

The Guardian: ЕС не може да си позволи присъединяването на Украйна и Молдова

 

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен няколко пъти покани Украйна и останалите девет страни кандидатки за членство в Европейския съюз, без да уточнява конкретни дати.

Въпреки това, тъй като перспективата за присъединяване на Украйна в частност към блока става все по-близо, лидерите на ЕС си задават въпроса дали Европейският съюз е готов за разширяване и как подобно решение ще се отрази на бюджета на ЕС, който вече се пука по шевовете.

Едва ли Полша, Гърция или Унгария ще плеснат с ръце от щастие, след като от субсидирани получатели на еврофинансиране ще се превърнат в негови донори.ч

Също така не е ясно дали Германия и Франция ще са готови да поемат повишена финансова тежест в това отношение, пише The Guardian.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа